Is WhatsApp buurtpreventie een nieuwe vorm van noaberschap?
Is WhatsApp buurtpreventie een nieuwe vorm van noaberschap?

De mening van Enschede: Noaberschap, is dat van een kopje suiker tot paasvuur?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Noaberschap is een term uit het oosten van ons land, vooral in de provincies Overijssel en Gelderland. Het verwijst naar een traditionele vorm van nabuurschap, burenhulp en burenplicht. Deze gemeenschapszin kenmerkt zich door onderlinge hulp en steun bij gebeurtenissen als geboorte, huwelijk, ziekte of overlijden. In Twente wordt noaberschap gezien als een belangrijk onderdeel van de samenleving, lokale cultuur en gemeenschapsleven. Maar is dat tegenwoordig nog wel zo? En is dat in Enschede nog wel zo?

In het verleden werd bij geboorte de kraamhulp hoofdzakelijk verzorgd door vrouwen uit de buurt. Later volgde het “Kroamschudden”. De buren kwamen feliciteren en er werd een krentenwegge aangeboden. Dat is een lang breed krentenbrood op een plank, al dan niet versierd met de naam van de dochter of zoon. Hebt u dat wel eens meegemaakt of is dat nu anders? Landelijk kreeg Herman Finkers bekendheid met zijn korte tekenfilm uit 1988 “Kroamschud’n in Mariaparochie”. Tegenwoordig is noaberschap nog steeds relevant. Wie kent de uitspraak niet, een goede buur is beter dan een verre vriend.

Noaberschap, kun je ook zien als noaberplicht zoals een kopje suiker of iets anders lenen bij de buren. Onlangs kregen we bij ons in de buurt een kopje suiker met een uitnodiging ter kennismaking met de nieuwe buren. Zeer origineel! Hoe zit dat bij u als er bij u nieuwe buren komen wonen? Komen ze snel kennismaken of weet u vijf jaar later nog niet wie het zijn?

Tegenwoordig kan noaberschap variëren van informele hulp tussen buren tot georganiseerde buurtactiviteiten en -initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van het welzijn van de gemeenschap en dingen samen doen. De modernste vorm van noaberschap is digitaal, zoals een buurtwhatsapp en sociale media groepen. De buren helpen elkaar met praktische zaken, delen informatie over de lokale gebeurtenissen, waarschuwen voor veiligheidskwesties, inbraken en bij het zien van verdachte personen in de buurt. 

Ondanks de veranderende vormen blijft de kern van noaberschap de bereidheid om elkaar te helpen en te steunen, onveranderd. Maar wat denk u, speelt noaberschap op het platteland een grotere rol dan in de stad?

Vanwege de stikstofproblemen kwam vorig jaar het “paasvuur” in het gedrang. Dit jaar kon het weer doorgaan op vele plekken. Een voortzetting van de traditie om in voorjaar snoeihout te verzamelen en op een open plek in de buurt het hout op te stapelen. Met Pasen wordt de brand er in gestoken om gezamenlijk van het paasvuur te genieten. Maar wat vindt u? Is het paasvuur ook een vorm van noaberschap?

Dat het noaberschap niet altijd over rozen gaat kun je zien in de televisieprogramma’s van onze “Rijdende rechters” John Reid en Frank Visser. Op hun eigen en soms humoristische wijze moeten ze oordelen over burenruzies. Maar hoe zit dat bij u in de buurt? 

Bent u van mening dat het goede Noaberschap er nog steeds is? Wat is uw mening? En is Noaberschap niet heel erg belangrijk, of zegt u: “Het is uit de tijd”?

Reacties krap woningaanbod

Er moet anders gebouwd worden! Het is veel te duur, huizen en ook appartementen zijn voor de meeste mensen niet te betalen! En voor starters al helemaal niet! Ook voor ouderen die wel kleiner willen gaan wonen is het niet te doen, dus blijven ze fijn wonen in hun huidige huis en is er weinig doorstroming voor de jongeren! Het zal nog heel lang duren voordat het anders en beter wordt! Kijk maar op Funda er zijn meer dure dan betaalbare huizen te koop! Voor huur hetzelfde! Veel geld voor de meeste mensen!
Ans Heemskerk

Door de hoge huren, gaan we onze jeugd ook weg sturen.
Jos Stoevenbeld

Ik denk dat Enschede aan de top zit wat ze aan bewoners kunnen hebben. Want er is bijna geen ruimte meer, behalve de hoogte in. Maar niet iedereen wil in een flat wonen dus er moet ook laagbouw komen. Maar daar is ook niet of nauwelijks ruimte voor. Want, of je moet bossen, parken, et cetera opgeven of je moet cultureel erfgoed zoals bv de Spinnerij Oosterveld opgeven, maar daar zitten weer veel bedrijfjes in en waar laat je die dan? En waarom rijke bijvoorbeeld niet-werkende Amsterdammers binnenhalen terwijl je je eigen hardwerkende inwoners uit de stad jaagt. En waar wil je goedkope woningen bouwen? In de binnenstad of juist meer in de buitenwijken waarbij autogebruik wordt ontmoedigd zodat je minder parkeerplaatsen nodig hebt, en meer op openbaar vervoer of de fiets bent aangewezen? Keuzes die niet gemakkelijk zijn, maar die wel nodig zijn. Eerst kijken of je je eigen inwoners een huis kunt geven voordat je volk van buiten binnen haalt die misschien wat extra geld of kennis hebben. En laat mensen die hier afstuderen ook hier blijven in plaats van dat ze hier studeren, en daarna hun kennis ver buiten de provincie gaan benutten. Keuzes, Keuzes, keuzes.
Brugt Vossebelt

De woningmarkt is een vreemde markt geworden en schijnt waardevol te zijn helemaal nu men de prijs van een woning overbiedt. Het blijft onvoorstelbaar dat dit mogelijk is. Gevaarlijk vind ik het begrip overwaarde. Een overwaarde is reëel, als er iets is verkocht. Anders durf ik overwaarde gebakken lucht te noemen.
Klaas Dragtstra

Op Twekkelerveld gaan de grote duplex als eerste eraf en komen er eengezinswoningen effe voor 1000 euro huur, een arbeider kan dat niet betalen. Voermanstraat hoekwoning heel oude huizen kosten effe 1000 euro huur. Dit is helemaal uit de hand gelopen. Op een koopwoning los je minder af, wat eerder voor beneden de 2 ton kocht, is nu het dubbele. Straks heb je huisjes achter in de tuin voor jonge stelletjes en als het niet meer gaat ruil je om en wonen ouders in de tuin en 1 van de kinderen in het huis.
Annette Post

Er worden bv 1000 woningen afgebroken en dan komen er 800 voor terug. En de huren van tegenwoordig ze doen net of de huizen van goud zijn.
Henk de Vries

Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04
Afbeelding
Feestje voor alle vrijwilligers in Enschede in Twentsche Foodhal 14 mei, 17:34
De spelers van FC Twente vormen een erehaag voor de vrouwen. Renate Jansen gaat voorop. (Foto: Bas Everhard)
Volop feest in een vrolijke Veste 14 mei, 16:13
Afbeelding
Sonnevanck zoekt kinderen voor familie-opera Piratenkoningin 14 mei, 14:55