KunstenLandschap wordt in het Pinksterweekend gehouden.
KunstenLandschap wordt in het Pinksterweekend gehouden.

Bijzondere kunst in Twentse landschap

Cultuur

KunstenLandschap 2024 zorgt voor prachtige fiets- en wandelroutes langs inspirerende en bijzondere kunst in het Twentse landschap. In het Pinksterweekend van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei. Er zijn zelfs fietsen te huur.

Lonneker/Enschede - Tijdens het Pinksterweekend van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei vindt het grootste kunstevenement in de regio plaats: KunstenLandschap 2024, zo meldt voorzitter Frans Carelsen. ‘’Naast de permanente kunstroute die het hele jaar door bezocht kan worden, wordt elk jaar opnieuw een tijdelijke wandel- en fietsroute uitgestippeld in het prachtige coulisselandschap rondom Lonneker en in Roombeek, het culturele hart van Enschede. Op 29 verrassende, soms onverwachte en onbekende locaties langs de route exposeren dit jaar meer dan 40 kunstenaars een diversiteit aan land art kunstwerken, beelden en installaties.’’

Pinksteren staat zoals elk jaar in het teken van landschapskunst. De organisatie heeft deze editie een prikkelende mix van jong talent en ervaren beeldend kunstenaars uitgenodigd. Beelden, objecten, schilderijen, foto’s en (geluid- en video)installaties zijn afgestemd op zorgvuldig uitgekozen plekken in het fraaie Twentse landschap en zorgen voor herwaardering en een nieuwe beleving van de natuur. Maarten Witteveen (Kunstcommissie) stelt: “Ik verbaas me er telkens weer over hoe beeldende kunstenaars een plek in de natuur nog weer mooier weten te maken, maar ook omgekeerd, hoe de natuur het werk van een kunstenaar nog krachtiger maakt. Dat raakt me.’ 

De feestelijke opening is op zaterdag 18 mei om 13.30 uur bij Trafo-3, het voormalige transformatorhuisje van de vliegbasis. Burgemeester Roelof Bleker en voorzitter van Landschap Overijssel Michael Sijbom verrichten samen de openingshandeling.

De Antwerpse kunstenaar Mikes Poppe toont op locatie 4 Bergweg zijn durational performance. Torste hij bij het land art festival Watou in 2022 nog een beeld van Michelangelo met zich mee tijdens zijn performance ‘En de boer hij ploegde voort’, speciaal voor deze editie van KunstenLandschap presenteert hij een speciaal voor deze locatie op maat gemaakt werk. “Wat zijn - ongetwijfeld intrigerende - ‘kunst-voorstelling’ wordt blijft nog een verrassing’’, aldus Frans Carelsen.

In de nieuwe locatie Trafo-3 (locatie C) exposeert Merijn Bolink zijn naturalistische, filosofische en levensgrote en op het eerste gezicht merkwaardige beeld ‘Tijger’: de tijger komt als friet uit een patatsnijder. Een bundel slierten, compleet met tijgerprint, die zich op bizarre wijze lijkt te hebben gekloond. Dit beeld verblijft permanent in een van de expositieruimtes van Trafo-3.

Een aantal exposities is in binnenlocaties te zien, zoals Tetem, Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe en het Koetshuis van Landgoed Hof Espelo. De kunstroute bestaat uit twee delen: het eerste deel is circa 12 km lang en gaat vanaf het dorpsplein in Lonneker via de Lonnekerberg, de vliegbasis, Hof Espelo naar locatie 15, de ontmoetingsplek op Landgoed Vreugdenhil. Het tweede deel van de route is in Roombeek; deze eindigt bij het Rijksmuseum Twenthe. Muziek is er ook, in de koepel in Lonneker, met Kiespijn, De Hapjes ArtEZ-studenten en singer-songwriters Famke, Merlijn en Fiere. Bij Hof Espelo treedt Acoustrio op, bij Vreugdenhil André Klaver en Nico-Jan Beckers. DIE-dichters leveren een bijdrage. Vanaf 10 mei zijn entreebewijzen en catalogi te verkrijgen bij Concordia en tijdens het evenement bij het kassahuisje op het dorpsplein in Lonneker en Rijksmuseum Twenthe.

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52