Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.
Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.

De mening van Enschede: Een krap woningaanbod in onze stad?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Nederland en ook Enschede heeft een tijd gekend dat stelletjes bij ouders, familie en vrienden konden inwonen en vrijgezellen en studenten bij hospita’s. En je had de “kostgangers”. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Door het grote woningtekort wordt er nu gebruik gemaakt van allerlei ‘geitenpaadjes’ zoals het wonen op campings, vakantieparken en zomerhuisjes en vele jongeren wonen noodgedwongen langer thuis. Wat vindt u daarvan? Hebt u er ervaring mee?

Op dit moment zijn er grote wachtlijsten voor jongeren die zelfstandig willen wonen. Datzelfde geldt voor ouderen die wel kleiner willen wonen of naar een appartement zouden willen. En op deze krappe markt moeten er ook nog plekken komen voor asielzoekers en arbeidsmigranten. 

De studenten vormen een aparte groep, zeker in een studentenstad als Enschede. Jaarlijks komen er nieuwe studenten bij en gaan afgestudeerden weer weg, per saldo komt er geen ruimte vrij. De huisvesting voor studenten ligt voor een groot deel bij verschillende organisaties die bemiddelen. Voor studenten is dat de Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT), Roomspot en De Veste. Daarnaast zijn er ook particulieren op de markt die eengezinswoningen omzetten in studentenwoningen, iets waar de gemeente en de buurt niet altijd even blij mee zijn. Zij bezetten woningen die eigenlijk bedoeld zijn voor gezinnen.

Woningzoekenden kunnen zich inschrijven bij de woningcorporaties, de gemeente Enschede en de websites die gespecialiseerd zijn in de woningmarkt. De wachtlijsten voor al die Woningzoekenden zijn lang. Er zal dus veel gebouwd moeten worden. Maar willen we dat als Enschede wel? Willen we dat Enschede groeit naar een inwonertal van 170.000? Ja, zult u zeggen, inwoners van Enschede hebben recht op huisvesting. Maar moeten we ook alle inwoners van omliggende gemeenten huisvesten? In het verleden werd wel eens gezegd: “Als een paartje in Losser gaat scheiden, krijgen we in Enschede er twee alleenstaanden bij die gehuisvest moeten worden.” Willen we dat?

Ook door immigratie is er groei te verwachten in Enschede. Maar tot hoever moeten we gaan? Willen we daar ons groen voor opofferen? Of is het een onomkeerbaar proces?

Woningnood is er eigenlijk al sinds1945, wel met ups en downs, maar hoe vaak hoor je tegenwoordig niet: ‘Is er straks nog wel woonruimte voor onze kinderen en kleinkinderen?’

Daarbij speelt ook de verminderde grootte van een gezin een rol. Woonde je vroeger met 7-8 personen in een eengezinswoning, tegenwoordig is dat 3-4 personen. Dit betekent veel meer woningen voor hetzelfde aantal mensen. 

Het omzetten van kantoorpanden en bedrijfspanden naar woonruimte kan wat verlichting brengen in de krappe woningmarkt, maar dekt maar een fractie van de vraag. En als je dat in Enschede als eigenaar overweegt, is het noodzakelijk dat je eerst de lokale wet- en regelgeving gaat onderzoeken en goedkeuring van de gemeente moet zien te krijgen. 

Waar ziet u de oplossing? Minder kavels voor vrijstaande woningen en meer hoogbouw? Meer appartementen voor ouderen om de doorstroming op gang te brengen? Of minder mensen van buiten Enschede. Of juist Almelo-Hengelo-Enschede laten samengroeien tot Twentestad? Wat vindt u ?

Reacties Is de krant de krant nog wel

Kan zijn dat de krant veranderd is, maar nog steeds fijn om te lezen! Zou hem niet willen missen en dat er minder regionieuws in staat komt ook door socialmedia! Bijna iedereen heeft een iPhone en computer voor het nieuws en wat er gebeurt in de wereld! Maar wel fijn om ook de krant te lezen!
Ans Heemskerk

De krant is commerciëler geworden, consumptiegedrag van de lezer telt. Noem je dat nou (extreem) links?
Jan ter Haar

Heb alleen de zaterdagkrant nog! Doordeweeks staat er niet veel informatie meer in. Door internet gaat de informatie al eerder rond.
Rene van der Veen

Huis aan Huis die lees ik nog met veel plezier hij komt hier gelukkig nog steeds. De Tubantia heb ik ook, maar al een paar keer opgezegd, omdat ik vind dat er meer nieuws in staat buiten Twente om en van Enschede maar weinig, dit heb ik ook al vaak gemeld maar wie ben ik. De Telegraaf en het AD heb ik ook gehad 3 tegelijk en als ik eerlijk ben vond ik het AD het beste. Maar het werd mij te duur dus nu alleen de Tubantia nog.
Aly de Vos

Huis aan huis, hoort bij ons thuis.
Jos Stoevenbeld

Jos Stoevenbeld, Huis aan Huis Enschede blijft trouw aan dienstverlenende taak van het lokale/regionale dagblad. Het dagblad koerst meer en meer op de consumptielust van de lezer, op datgene wat scoort, goed of slecht.
Jan ter Haar

Links ja, denk dat ik abonnement opzeg bij Tubantia.
Jan Hein Groot

Het is niet in 200 woorden samen te vatten hoe links de krant is geworden na de overname. Telkens worden er woke thema’s gepusht om mensen te laten wennen aan terminologie en gedrag van extreem linkse allure. Artikelen over genderdysforie horen niet in een krant thuis. De achterliggende gedachte lijkt wel als je er maar vaak genoeg mee wordt geconfronteerd wen je er na verloop van tijd wel aan. Kortweg lijkt het alsof men opzettelijk de opinie in de maatschappij wil veranderen i.p.v. neutraal te verslaan hoe deze van nature verandert. Dat werkt ook zo alleen heeft dat niets meer te maken met journalistiek en nieuws vergaren en verspreiden, maar met het doordrukken van politieke ideologie. Dat betaamd een nieuwsverspreider niet. Dan ben je verworden van nieuwsverspreider tot politiek PA systeem. Derhalve geen krant meer die je lezen wilt. Een goede krant is neutraal! Zoek nog eens een krant die nog neutraal is. Dat gaat ‘em niet meer worden en men is dat normaal gaan vinden. Toch wel jammer.
André van der Molen

Ik lees het, maar zo super links.
Hanny Verbeek

Hanny Verbeek, klopt inderdaad.
Rene van der Veen

Ik ben het met heel veel van de stellingen eens in het artikel in Huis aan Huis van 20 maart en zal ze dus niet herhalen. Nieuws uit de regio wordt steeds meer vervangen door landelijk nieuws, maar het is zelfs vaak oud nieuws. De krant wordt veel te vroeg gedrukt om nog actueel te kunnen zijn. Ik denk er steeds vaker over om te stoppen met de papieren editie, maar wil hem toch eigenlijk niet missen. Breng de actuele regionale versie alstublieft terug!
Jarenlange lezer Luuk de Jong

Wat tegenwoordig als “Tubantia/de Twentse Courant” in de bus valt is geen schim meer van vroeger. Sport is alleen maar voetbal. Iets anders is er niet. Het is nog net geen grachtengordelnieuws maar voor de rest is er nauwelijks nog lokale nieuwwaarde te ontdekken. De bijlage gaat al jaren ongelezen direct op de oudpapier stapel. Onleesbare flauwekul. Wereldnieuws bestaat niet voor deze redactie. Tenzij men de wederwaardigheden van allerlei televisiepersoonlijkheden daartoe wilt rekenen. Inhoudelijk is het dwingend geworden. De redactie beschouwd zichzelf kennelijk als een politieke factor van gewicht in plaats van als een nieuwsredactie. Over tal van onderwerpen (b.v. vuurwerk) wordt ik dwingend en sturend geïnformeerd. Geen ruimte meer voor eigen oordeel. De hagiografieën van allerlei mij onbekende overledenen beginnen me knap op mijn zenuwen te werken. Ik kom er toch niet in, hoop ik? Waarom staat dit in mijn krant? Ik vraag me dagelijks af waarom ik dit abonnement aanhoud. Voor de strips, denk ik. Is tegenwoordig het eerste wat ik lees en soms ook het laatste. En voor die enkele column. Theo Hakkert was geweldig. Had ik maar een kat. Dan had het kappen van die boom nog een beetje nut.
Paul van de Veen

Inderdaad links georiënteerde krant. Blijf wel lid, weet dan wel ongeveer wat er speelt.
Arjan Brouwer

TC Tubantia is de laatste jaren opgeschoven naar rechts en is allang geen linkse krant meer. Het regionale/plaatselijke nieuws heeft aan aandacht ingeleverd. Dat is wel jammer. Lees alle dagen (digitaal) mijn Tubantia.
Dirk - Jan Jonkers

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 6 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 23 uur geleden
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest gisteren
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus gisteren
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld gisteren
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20