Het pand aan de Getfertsingel waar tot zo'n tien jaar geleden TC Tubantia werd gedrukt.
Het pand aan de Getfertsingel waar tot zo'n tien jaar geleden TC Tubantia werd gedrukt.

De mening van Enschede: Is de krant de krant niet meer?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

In het verleden kenden we in Enschede twee regionale dagbladen, de Twentsche Courant en de Tubantia. En die werden bijna huis aan huis bezorgd. Maar er is in de loop van de jaren nogal wat veranderd, het leesgedrag van mensen is veranderd en de krant is veranderd.

In 1997 zijn de twee dagbladen, die eind van de middag werden bezorgd, samengevoegd. Dat zal zijn redenen gehad hebben, kostenstijging en terugloop van abonnees. Twee jaar later is het een ochtendkrant geworden.

Er zijn dagen in de week dat je het idee krijgt dat ons regionaal dagblad eigenlijk een landelijk ochtendblad is geworden met ingevoegd een regionaal gedeelte. Zijn we daar blij mee? Er zijn er die zeggen: “We hebben een regionale krant en krijgen er een landelijk dagblad bij waar we niet op zitten te wachten. Maar ja, we hebben geen keuze meer.”

Waar er vroeger drie of vier pagina’s Enschedees nieuws was, is dat nu soms hooguit één pagina. En het laatste nieuws staat er helemaal niet meer in, immers om 22.00 uur wordt de krant voor de volgende morgen al gedrukt. Op de maandag las je alles over alle takken van sport en tegenwoordig lijkt het wel of het alleen nog maar over voetbal gaat. Verslagen van andere takken van sport zijn enorm geminimaliseerd. Maar vindt u dat erg? En hebt u dat ook? De indruk dat je in 10 minuten al de hele krant hebt gelezen? Dat komt omdat je heel veel al gelezen hebt via de sociale media of via de tv hebt gezien. De nieuwswaarde wordt dan navenant minder. De achtergrondinformatie gaat dus een grotere rol spelen. En wat we ook zien, diverse columnschrijvers, die allemaal zonder enige tegenspraak hun verhaaltje mogen spuien en nogal eens de plank volledig misslaan. En allemaal nogal eenzijdig georiënteerd zijn. Of vergissen we ons? Wat vindt u daarvan? Over de lokale politiek lees je bijna niets meer en het lijkt wel dat de begeleidende foto bij een artikel steeds groter wordt en de tekst dus minder. En mist u de Tukkertjes ook? Mist u de rubriek vraag en aanbod? Dat is tegenwoordig Marktplaats geworden.

Vele jongeren hebben geen abonnement meer op de krant, is dat eigenlijk niet zonde? Ouderen delen vaak de krant vanwege de kosten, maar willen hem toch niet missen.

Natuurlijk zijn er ook de wat jongere mensen die een abonnement hebben op de digitale versie van de krant. Leest u liever de papieren krant of de digitale krant? Heeft de krant nog steeds zijn meerwaarde, zou u de krant niet willen missen? Hoe denkt u erover?

Reacties Uw gulden een daalder waard

Gezelligheid, in Glanerbrug noemen wij dat könnigheid, is niet te betalen. Het bezoeken van een markt mag worden gezien als een gezellige aangelegenheid. Je ontmoet er kennissen en vrienden voor een babbeltje. De prijzen liggen meestal lager dan in de winkel, omdat men geen kosten heeft voor een perceel enz. Het bezoek aan een markt, is echt “een gat in de markt te noemen”.
Klaas Dragtstra

Alleen de bekeuring voor het parkeren. Kun je niet fijn meer van de markten profiteren.
Jos en Herta Stoevenbeld

De markt is prima om groente en een vis te kopen! En het is ook een plek om even voor de gezelligheid naar toe te gaan! Je ontmoet er vaak kennissen en maakt even een praatje! En de prijzen zijn wel iets lager dan in de winkels!
Ans Heemskerk

Al lang niet meer! Geld is niks meer waard.
Rene van de Veen

Het is niet het product wat de gulden tot een daalder maakt, maar de belevenis van dat je van de groenteboer in twee stappen bij een stoffenhandel bent en daarnaast een viskraam of een bloemenkraam of een loempiakraam, whatever, hebt. Een plek waar je van alles vind, waar meerdere samenlevingen elkaar vinden, waar je contacten maakt. DAT maakt de gulden een daalder waard.
Brugt Vossebelt

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 7 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 23 uur geleden
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest gisteren
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus gisteren
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20