Leerlingen leren naast timmertechnieken ook sociale vaardigheden.
Leerlingen leren naast timmertechnieken ook sociale vaardigheden.

Timmerproject Guatemala timmert aan de toekomst

Human Interest

Ooit begon het met een enkele koffer gereedschap en een droom. Inmiddels is er een volwaardige timmerschool met twee opleidingen, waar elk jaar meer dan vijftig kansarme leerlingen uit het Guatemalteekse dorp Alotenango aan hun toekomst bouwen. “Wanneer één leerling in een timmerfabriek aan de slag kan, verbetert dat de leefomstandigheden van de hele familie en soms zelfs dat van de hele straat.”


ENSCHEDE - Elly Bonke uit Enschede is voorzitter van stichting Timmerproject Guatemala, die de vakschool al meer dan twintig jaar ondersteunt. Ze vertelt hoe het allemaal begon: “Onze directrice Suzan Eleveld trok in 2000 rond in Guatemala met niets meer dan een kist gereedschap, om timmerles aan kansarme kinderen te geven. In het zuidelijke dorp Alotenango stelde een schooltje een klaslokaal voor haar beschikbaar. Toen de school haar werk stopte, schonken ze Suzan het hele schoolgebouw. Die kans pakte Suzan met beide handen aan: ze bouwde de school uit tot een volwaardige timmervakschool en zette stichting Timmerproject Guatemala op.”

“De meerderheid van de bewoners van Alotenango leeft onder de armoedegrens. Veel mensen verdienen maar nét hun brood met zware arbeid op het land. Een beter vooruitzicht is er meestal niet”, vertelt Elly. “Op de timmerschool leren kinderen en jongeren vaardigheden die hen verder helpen. Zo leren leerlingen van de vakopleiding alle belangrijke timmertechnieken en leren ze met machines werken. Hierdoor kunnen zij later een goed salaris verdienen in een timmerfabriek én zelf meubels maken voor de gemeenschap. Ook leren ze sociale vaardigheden, zoals respect hebben voor elkaar en met klanten omgaan. Onze leerlingen zijn erg getalenteerd en gedreven. Het is bewonderenswaardig wat ze allemaal bereiken met de weinige middelen die ze hebben.”

“Samenwerking is voor ons heel belangrijk, want samen kan je meer bereiken”, vertelt Elly. Daarom werkt de stichting nauw samen met de lokale gemeenschap en verschillende organisaties in Guatemala en Nederland. Sinds kort is ze ook partner van Wilde Ganzen, een organisatie die al meer dan 65 jaar kleine ontwikkelingsprojecten steunt.

Voor de toekomst heeft Stichting Timmerproject Guatemala mooie plannen. “Er is onlangs een stukje land naast de school beschikbaar gekomen. We willen dat opkopen en gebruiken om de school uit te breiden, zodat we nog meer jongeren kunnen opleiden. Donateurs en enthousiastelingen die samen met ons actie willen voeren zijn meer dan welkom.”

Enthousiast ? Neem contact op met Elly: voorzitter@timmerprojectguatemala.nl of neem een kijkje op de website www.timmerproject.nl.

Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04
Afbeelding
Feestje voor alle vrijwilligers in Enschede in Twentsche Foodhal 14 mei, 17:34