Nu de vorst weg is, is dit een ideaal moment om basilicum te zaaien.
Nu de vorst weg is, is dit een ideaal moment om basilicum te zaaien. Foto:

Wim Boers: hoe kunnen we zelf basilicium zaaien deze periode?

Column

Deze week schenken we aandacht aan het veelzijdige basilicum. Meestal zaai ik basilicum begin mei, want basilicum is erg vorstgevoelig. Daarom is het beter om dit kruid binnenshuis voor het raam of in een kas voor te kweken. 

Het gemakkelijkste is het om een bloempot te nemen; gewoon een ruime binnenpot van een kamerplant of een paar kleinere bloempotjes. Vul deze met zaaigrond of potgrond, strooi hier de zaadjes uit een zakje basilicumzaad overheen en dek het geheel met een dun laagje grond af. Licht aandrukken, iets vochtig maken en afdekken met plastic. 


Zodra de plantjes kiemen en zich laten zien, verwijder je het plastic. Het potje zal snel vol met plantjes staan, wacht tot ze ca 5 centimeter hoog zijn; ga ze NIET per stuk uit planten, maar haal voorzichtig het geheel uit de bloempot, deel het geheel in 3 of 4 delen en plant de delen uit in de tuin of bak. In de tuin 25 centimeter uit elkaar; je zal zien dat je op deze manier mooie volle planten krijgt waar je het hele jaar van kunt plukken. Hoe meer je plukt, hoe meer vertakkingen en dus meer blaadjes. Komen er bloemen in de plant, knip deze er dan uit, ze zijn nadelig voor de plant.

Basilicum is ook makkelijk om in te vriezen, je hoeft niet alle blaadjes van de plant af te halen, maar was een bosje basilicum af onder de kraan, laat het goed drogen en doe dan het hele bosje in een diepvrieszakje, als alles goed bevroren is, knijp je in het zakje en zo breek je de basilicum fijn en gebruik je wat je nodig hebt. Ik heb het dan wel over de fijnere soorten, de grovere soorten hebben daar te dikke stelen voor.


Wim Boers


Wim Boers is een geboren en getogen Enschedeër, die graag zijn liefde voor tuinieren en historie met ons deelt. Hij schrijft voor Huis aan Huis Enschede deze tweewekelijkse column.

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52