De film The Beast draait in Concordia. (Foto: Carole Bethuel)
De film The Beast draait in Concordia. (Foto: Carole Bethuel) Foto: carole bethuel

The Beast en Magnolia in Concordia

Cultuur

Concordia heeft nieuwe films. Zoals The Beast, waarin Kunstmatige Intelligentie een rol speelt. En Magnolia, een ‘mooie film’ uit 1999.

The Beast: Léa Seydoux in een nabije toekomst waar menselijke emoties een bedreiging zijn geworden

In een nabije toekomst waar kunstmatige intelligentie de dienst uitmaakt, worden menselijke emoties beschouwd als een gevaar bij het nemen van eerlijke en rechtvaardige beslissingen. Om haar gevoelens uit te wissen, besluit Gabrielle (Léa Seydoux) haar DNA te zuiveren met behulp van een machine die haar onderdompelt in haar vorige levens. Daar ontmoet ze steeds opnieuw een man genaamd Louis met wie ze een krachtige verbinding voelt die ze niet kan plaatsen. The Beast is een romantische sci-fi thriller over de invloed van AI op de uniekheid van de mens.

Magnolia: Paul Thomas Andersons onvergetelijke mozaïekfilm van 35mm-film

Deze hele zomer vertoont Concordia de mooiste films uit 1999, het jaar dat door velen beschouwd wordt als het beste filmjaar ooit. Eén van de hoogtepunten uit dat jaar was Paul Thomas’ Andersons onvergetelijke mozaïekfilm Magnolia. Anderson vestigde in 1999 zijn naam definitief met zijn meer dan drie uur durende melancholieke masterclass in opbouw en catharsis, waarin hij alle acteurs (zoals Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore en -jawel- Tom Cruise) laat schitteren. De film, die bekroond werd met onder meer de Gouden Beer in Berlijn, mag uitsluitend van het klassieke 35mm-film worden vertoond. Concordia heeft gelukkig nog steeds een 35mm-projector staan, dus mis deze unieke kans niet.

Le Gamin au Velo: hartverscheurende klassieker met nabespreking

Cyril is bijna twaalf en wil maar één ding: zijn vader terugvinden die hem in een kindertehuis heeft gestopt. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha. Ze runt een kapperszaak en is bereid om hem in het weekend in huis te nemen. Cyril beseft nog niet dat Samantha echt om hem geeft, maar heeft haar liefde nodig om zijn woede te sussen. Le Gamin au Velo geeft op een indrukwekkende manier weer hoe de ontwikkeling van een kind verstoord kan zijn en wat voor invloed dat heeft in de relaties in het hier en nu. We zien en volgen Cyril en hoe pleegmoeder Samantha er onvoorwaardelijk voor hem is. Zonder ook maar ergens gemakkelijk of romantisch te worden zien we wat voor positief effect die onvoorwaardelijkheid kan hebben. Janneke Scheffer, als gedragswetenschapper werkzaam in de jeugdzorg, bespreekt de film na.

Style Wars: de eerste docu ooit over street art

In samenwerking met Enschede Pormotie is vrijdagavond eenmalig de film Style Wars te zien, als onderdeel van het Street Art Festival. De film uit 1983 wist als eerste documentaire de wereld van street art in beeld te brengen. De makers volgden tal van de beste graffiti-artiesten tijdens hun bezigheden in de metro.

‘Style Wars vol met klassiek geworden hiphoptracks’

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52