Leila's Brothers draait in Concordia.
Leila's Brothers draait in Concordia.

Films Mon Crime en Leila’s Brothers in Concordia

Algemeen

Concordia heeft weer nieuwe films. Zoals de Franse komedie  Mon Crime met Isabelle Huppert en Leila’s Brothers, een familiedrama uit Iran. Ook de veel geprezen film Klondike is te zien bij Concordia. Bij de docu The Pawnshop is er een nabespreking.

Mon Crime: Isabelle Huppert in de nieuwe komedie van François Ozon

Parijs, jaren ’30. Als de jonge actrice Madeleine wordt beschuldigd van moord op een beroemde filmproducent, lijkt haar carrière al voorbij nog voordat het echt begonnen is. Met de hulp van haar beste vriendin en advocate Pauline kan ze echter bewijzen dat ze uit zelfverdediging handelde.
Het blijkt het begin van een nieuw en zeer succesvol hoofdstuk in haar leven. Tot de waarheid aan het licht komt…
Mon Crime is de nieuwe komedie van Fançois Ozon, maker van onder meer 8Femmes en Jeune et Jolie. In de hoofdrol schittert niemand minder dan Isabelle Huppert.

Leila’s Brothers: familiedrama in het Iran waar corruptie de maatschappij beïnvloedt

Leila wijdt haar leven aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In een land dat in de greep is van economische sancties, gaat ook haar gezin gebukt onder de schulden.
Terwijl de familie probeert de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt om de nieuwe patriarch te worden van de plaatselijke clan.
Al snel blijkt corruptie elk niveau van de maatschappij in haar greep te hebben.
Hoofdrolspeelster Taraneh Alidoosti kwam in december 2022 in het wereldnieuws omdat ze was gearresteerd omdat ze op social media steun had betuigd aan de geëxecuteerde demonstrant Moshen Shekari. Op 4 januari werd bekend dat ze op borgtocht is vrijgelaten.

Klondike: veelbekroonde speelfilm over een familie op de Russisch-Oekraïense grens

17 juli 2014, de dag waarop boven het oosten van Oekraïne MH17 uit de lucht geschoten wordt, is de dag waarop Klondike begint.
Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. En een slecht gerichte raket heeft een groot gat in hun huis geslagen. Tolik wil dat hij en zijn hoogzwangere Irka zo snel mogelijk vertrekken, maar Irka wil blijven.
De Oekraïense speelfilm Klondike was in januari 2022 klaar, twee maanden vóór de Russische invasie. En is sindsdien alleen maar actueler geworden.
Het is de Oekraïense inzending voor de Oscars en werd al bij de wereldpremière in Sundance (nog voor de Russische inval) bekroond met de prijs voor de beste internationale speelfilm.
Sindsdien won film wereldwijd al 40 andere prijzen.

The Pawnshop: optimistische docu over solidariteit in armoede met nabespreking

‘We kopen en verkopen bijna alles,’ zegt het uithangbord van het pandjeshuis in een verwaarloosd Pools industriestadje. Van wasmachines tot een mammoettand.
Het pandjeshuis wordt gerund door Jola en Wiesiek. Ze houden van elkaar, maar nu hun zaken in zwaar weer zijn beland, staat het huwelijk onder druk.
Ondertussen hebben hun drie werknemers allemaal hun eigen dromen en moeilijkheden.
The Pawnshop is een hartverwarmende, vaak heel grappige docu over het vinden van solidariteit in armoede, en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben.
Na de film gaat Simone Dekker vanuit Movies That Matter in gesprek met Alex Hodge. Alex is de huidige director van cultureel vulpunt Tankstation.
Simone en Alex zullen naast het bespreken van de film ook in gaan op de sociale rol en functie van het Tankstation.

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54