De film 'Men' draait deze week in Concordia. (Foto: Kevin Baker)
De film 'Men' draait deze week in Concordia. (Foto: Kevin Baker)

Films Hit the Road en Wheel of Fortune and Fantasy in Concordia

Algemeen

Concordia in Enschede heeft weer nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Hit the Road: gevoelige en humoristische road movie

Een gezin van vier. De vader lijkt een gebroken been te hebben. De moeder wisselt lachen en huilen af. De jongen speelt wilde autokaraoke, compleet met dansnummers. Het is al snel duidelijk dat dit niet een gewoon uitstapje is maar een afscheidsreis, waarbij gedurende de trip het gezin zich vastklampt aan herinneringen van het verleden.
Hit the Road is het speelfilmdebuut van Panah Panahi, zoon van de beroemde regisseur Jafar Panahi (Taxi Teheran). Met humor schetst de film een gevoelig portret van een gezin dat de pijn van een naderend afscheid wanhopig wil uitstellen. Met muziek van verbannen Iraanse popmuzikanten.

Wheel of Fortune and Fantasy: van de maker van Drive My Car

Een onverwachte liefdesdriehoek, een mislukte verleiding en een toevallige ontmoeting met het verleden vormen het toneel voor een drieluik over vrouwen die navigeren door relaties in het moderne Japan. In één verhaal realiseert een jonge vrouw zich dat de nieuwe vlam van haar beste vriendin haar ex zou kunnen zijn. In een andere beraamt een ontevreden student een plan om zijn friends-with-benefits te gebruiken om zijn docent in een verleidingsval te lokken. Van regisseur Ryûsuke Hamaguchi, maker van het Oscarwinnende Drive My Car. Winnaar Grote Juryprijs op de Berlinale 2021.

Men: schitterend gestileerd horrordrama met humor

Een jonge vrouw (Jessie Buckley) trekt zich na de dood van haar ex-man terug op het Britse platteland. Daar wordt haar rust verstoord wanneer het lijkt alsof iets of iemand haar stalkt. Wat begint als een sluimerende dreiging wordt een regelrechte nachtmerrie. Regisseur Alex Garland heeft een voorliefde voor sci-fi en horrorfilms met een maatschappelijk kantje. Jessie Buckley en Rory Kinnear vervullen de hoofdrollen.

Do the Right Thing: klassieker als openluchtfilm bij Stanislaus

Op de langste dag van het jaar, vertonen we deze klassieker, die zich afspeelt op de warmste dag van het jaar in New York, in Brooklyn. De kokend hete zomer zet de toch al gespannen verhoudingen tussen de zwarte en Italiaanse buurtgenoten nog verder onder druk. De uitbaters van een pizzatent, Sal en zijn zonen Pino en Vito, zijn het mikpunt van haat... Regisseur Spike Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen.

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56