De film The Peasants draait in Concordia.
De film The Peasants draait in Concordia.

The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus

Cultuur

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Green Border: aangrijpend drama over de grens tussen Belarus en Polen

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. Zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Green Border werd op het afgelopen Filmfestival in Rotterdam bekroond met de publieksprijs. 

The Peasants: schitterende Poolse animatiefilm van de makers van Loving Vincent

Wanneer het vrijgevochten boerenmeisje Jagna gedwongen wordt te trouwen met de veel oudere rijke boer Boryna, moet ze haar liefde voor zijn zoon Antek loslaten. Haar leven wordt steeds meer een strijd voor haar eigen onafhankelijkheid in een dorp vol jaloezie, roddels, vetes en een diepgeworteld patriarchaat. The Peasants is gebaseerd op de romareeks Chlopi van Wladyslaw Reymont, bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur en nog altijd verplichte kost voor Poolse scholieren. De makers van Loving Vincent vertaalden de boeken trouw naar het witte doek. En zij hanteerden daarvoor een vergelijkbare aanpak als de met hand geschilderde animatiefilm over Vincent van Gogh. Alle scènes werden eerst als speelfilm opgenomen, die daarna werden bewerkt tot animatiefilm, opgebouwd uit 1.500 schilderijen, die op hun beurt werden bewerkt tot in totaal 70.000 frames. Meer dan 100 animatoren besteedden samen meer dan een kwart miljoen werkuren aan de realisatie van de film.

American Beauty: Oscarwinnaar als openluchtfilm bij Stanislaus Brewskovitch

Was 1999 het beste filmjaar ooit? Voor veel filmliefhebbers en -journalisten wel! Nu, 25 jaar later, vertoont Concordia een selectie met de mooiste films uit ‘99. Te beginnen met de grote Oscarwinnaar dat jaar: American Beauty. Te zien als openluchtfilm in de ‘sjikkertuin’ bij Stanislaus Brewskovitch. American Beauty was het filmdebuut van toneelregisseur Sam Mendes, die meteen doorbrak als groot filmmaker. De film won vijf Oscars waaronder voor beste film en beste regie. De hoofdrollen zijn voor Kevin Spacey, Annette Benning en Thora Birch. Mendes maakte nadien de Bondfilms Skyfall en Spectre.

Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09