De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.

Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma

Cultuur

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

De Wereld van Carlijn: docu met nabespreking met Carlijn Kingma en de filmmaker

De Nederlandse kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de wereld, te vergelijken met M.C. Esscher en Piranesi. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Haar beroemdste werk is ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel, dat voor het eerst in Rijksmuseum Twenthe werd tentoongesteld.

Donderdag komt de film ‘De Wereld van Carlijn’ uit. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Carlijn volgt vanaf de eerste stip op papier tot de expositie in Rijksmuseum Twenthe, en vervolgens op de Biënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt. De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. Ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs en de Dutch Design Award. Donderdag zijn zowel Carlijn Kingma als filmregisseur Ariane Greep aanwezig bij de eerste vertoning.

Los Delincuentes: Argentijnse misdaadkomedie vol verrassende plotwendingen

Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires, heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven. Hij wil genoeg geld van de bank roven om hun pensioen te financieren, terwijl Román de buit moet verbergen. Nadat Morán heeft bekend en zijn gevangenisstraf uitgezeten, komen ze weer bij elkaar, verdelen ze het geld en hoeven ze nooit meer te werken. Het plan lijkt te lukken. Los Delincuentes was dit jaar de Argentijnse inzending voor de Oscars.

De Matthäus van Naarden: de iconische uitvoering van Bachs Matthäus-Passion

In de week voor Pasen wordt overal in Nederland de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. De meest beroemde uitvoering is die van de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden. Nu exclusief te zien in een aantal filmtheaters in Nederland, waaronder in Concordia op Goede Vrijdag 29 maart. De Matthäus van Naarden is de uitvoering die door leden van de regering bezocht wordt. Deze uitvoeringen zijn de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een traditie en zijn zelfs in 2021 bijgeschreven als immaterieel erfgoed in Nederland.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 6 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 23 uur geleden
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest gisteren
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus gisteren
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld gisteren
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20