De dinsdagmarkt in Enschede trekt ondanks de regen bezoekers.
De dinsdagmarkt in Enschede trekt ondanks de regen bezoekers.

De mening van Enschede: Is uw gulden nog een daalder waard?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Op de markt is uw gulden een daalder waard. U kent deze spreuk vast wel uit het verleden, maar is dat tegenwoordig nog steeds zo? Is de markt goedkoper? Op de markt kun je afdingen en bij de supermarkt/winkels niet, dan kan het goedkoper zijn, maar is dat zo?

Wil je écht het allergoedkoopst uit zijn, dan moet je de prijzen tussen de markt en de supermarkt/ winkels blijven vergelijken. Daar gaat best wel tijd in zitten. Bij een krappe portemonnee zul je er zeker baat bij hebben. Hebt u daar ervaring mee? Of doet u het voor de ‘kick’. Vertelt u dat u koopjes gescoord hebt? 

Dat in de grensstreek de bewoners de prijzen van de levensmiddelen, drogisterijartikelen, brandstof en dergelijke vergelijken, is vrijwel zeker. Als je op de Enschedese markt een Duitser vraagt wat zij of hij van het shoppen in Enschedese en op de markt vindt wordt er gezegd: ‘Enschede ist die perfekte Einkaufsstadt zum Shoppen in der Innenstadt oder auf dem Markt. Das vielseitige Angebot an Geschäften, der beliebte Wochenmarkt und die verkaufsoffenen Sonntage machen Enschede zur größten Einkaufsstadt der Ost-Niederlande’. Welke Duitser eet er op de markt geen matjes of lekkerbekje? Tevens kopen zij ook andere waar.

Aan een Nederlander, niet uit Enschede afkomstig, werd die vraag ook gesteld. Hij antwoordde: ‘Wat een gezellige en ontspannen sfeer heerst er op de Enschedese markt. Er is een breed scala aan producten, van etenswaren tot kleding en accessoires. 

De markt is niet alleen om te kopen, maar ook voor de sociale contacten. Ook de burgemeester greep een aantal maanden geleden de mogelijkheid om op de markt in contact te komen met bewoners bij een ‘bakje koffie’. Wat zou u de burgemeester willen zeggen??

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo kregen we enige tijd geleden nogal wat reacties dat tijdens het markten de voetgangers en fietsers met elkaar in de clinch lager en elkaar niet altijd het beste toewensten! Is een fietsverbod verstandig? In ieder geval op marktdagen? Wat is uw mening?

Als je regelmatig op de markt komt dan zie je toch wel dat het aantal kramen verminderd is. Met name de dinsdag markt is bijna gehalveerd. Waardoor komt dat volgens u? Is de gulden daar geen daalder meer waard? Of ligt de oorzaak ergens anders? Wat vindt u?

Wat we ook enorm missen zijn de standwerkers die je met prachtige verhalen proberen te verleiden tot de koop van een of ander hebbedingetje. Je hing met een hele groep mensen aan zijn lippen en zijn verhaal stimuleerde de verkoop. Maar kocht je dan een goed product of was het een miskoop? 

Soms waren het nieuwe uitvindingen, soms leek het een nieuwe uitvinding. We herinneren ons de aardappelschilmesjes nog en de ‘pantserwas’ waarmee u de auto weer prachtig glimmend kreeg. Mist u ze ook? Welke standwerkers herinnert u zich?

Ziet u mogelijkheden om de markt weer te laten bloeien?

Reactie op Atomkraft

Goed artikel!
Aebel de Vries

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52