Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dierenartsenpraktijk Boekelo: vaccineren tegen blauwtong

Algemeen

Vijftigduizend schapen zijn vorig jaar in Nederland overleden gedurende de herfstuitbraak van het blauwtongvirus. Vaak stierven zij een ellendige dood. Ook runderen en andere herkauwers kunnen ziek worden door blauwtong. Runderen worden minder vaak ziek en minder ziek maar ook bij runderen komt sterfte door blauwtong voor. De ziekte komt 100% zeker dit jaar weer terug, zodra het warmer wordt, maar gelukkig is er nu een vaccin beschikbaar. Als er tijdig geënt wordt is veel ellende te voorkomen!

ENSCHEDE - Blauwtong is een virusziekte die wordt overgedragen door knutten. Knutten zijn hele kleine steekvliegjes van 1-4 mm lang. Dieren worden alleen besmet door een steek van een knut en kunnen dus elkaar niet besmetten. Knutten zijn actief vanaf mei en de temperatuur moet hoger dan 15 graden zijn wil het virus zich in de knut kunnen vermenigvuldigen. Vorig jaar was er een uitbraak die vanuit het westen langzaam naar het oosten van het land trok. Voordat de uitbraak massaal in Twente kon komen viel de kou in en werd de ziekte daardoor tot staan gebracht. De ziekte had het oosten van het land wel bereikt en in de gemeente Enschede zijn 3 ziektegevallen vastgesteld. 


Vooral bij schapen is het ziekteverloop ellendig. Dieren krijgen hoge koorts, speekselen hebben zwellingen aan de kop en bek, zijn kreupel en staan krom van de pijn. In enkele gevallen worden ze blauw van benauwdheid waaraan de ziekte zijn naam dankt. 30-70% van een gevoelige (niet eerder besmette) koppel kan overlijden bij een uitbraak.


Het goede nieuws is dat er middels een versnelde procedure een entstof op de markt is gekomen en deze week kan er begonnen worden met enten. Schapen hebben aan 1 vaccinatie genoeg en runderen hebben er twee nodig. Omdat de knutten vanaf mei (zeker als het warm wordt) actief kunnen worden is het zaak om zo snel mogelijk de kwetsbare dieren te beschermen. Maak daarom zo gauw mogelijk een afspraak met uw dierenarts!


Overigens moeten we deze zomer ook blauwe tongen op de Olympische Spelen in de gaten houden. Kenners van Asterix en Obelix weten dat er toverdrank wordt gebruikt kan worden waar een blauwe kleurstof aan is toegevoegd. Als een atleet zijn tong uitsteekt en deze is blauw dan is de atleet schuldig aan doping! Lees Asterix en de Olympische Spelen voor alle informatie!

Maria Morselt
Dierenartsenpraktijk Boekelo


Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52