Afbeelding
Foto:

Column Wim Snellenberg

Algemeen

Afgelopen week vertelde een patiënt van mij iets aparts over zijn weegschaal die hij thuis heeft. Hij zei: “Wim, toen ik er vanmorgen op ging staan verscheen er in het display de volgende tekst: Met hoeveel personen bent u?’’ In Nederland is op dit moment zo’n 56 procent van alle volwassenen te zwaar. En dat percentage blijft maar stijgen als we niets doen.

We zouden moeten afvallen, maar dat is best een gevecht. Het wordt ons immers ook niet gemakkelijk gemaakt. Dat mensen te zwaar zijn, komt namelijk door de omgeving waarin ze leven.

Welvaart: We hoeven minder te bewegen dan vroeger. Vroeger speelden we de hele dag buiten. Nu zitten we achter de computer. Snacks, snoep en chips waren er bijvoorbeeld vroeger niet of als ze er waren; een echte uitzondering.

Verbeterde voedselproductie: er is veel meer aanbod gekomen. De voedselindustrie maakt producten lekkerder door er suiker en vet aan toe te voegen. Laat ons oerbrein nu gek zijn op vet en suiker gericht op snel en energierijke voeding binnenkrijgen. Het kon vroeger wel eens zo zijn dat je 4 dagen daarna niks meer kreeg. Daarbij promoot de voedselindustrie ongezonde producten als gezellig.

Er is veel verleiding: Op elke hoek van de straat kun je eten kopen, veelal ongezond. Je kunt het tegenwoordig ook heel makkelijk laten brengen. De prikkel om te bewegen is weg. In de oertijd moesten we achter het everzwijn aan om aan voedsel te komen of je moest rennen voor de holenbeer anders werd je opgegeten. Vandaag de dag daarentegen roepen bij tankstations de Snickers mijn kenteken en de gevulde koeken mijn naam. Ja maar Wim, er liggen ook veel lightproducten in de schappen. Klopt, maar het werkt precies averechts. Mensen denken dat ze er dan meer van kunnen en mogen eten. We zien dat in ons fitnesscentrum ook. Omdat mensen gesport hebben, vinden ze onbewust dat ze meer mogen eten.

Maar let op: niet je maag maar je ogen zorgen voor verzadiging. Mensen die soep uit een bord aten, wat ongezien werd bijgevuld, aten dubbel zo veel als mensen waarvan de borden niet stiekem werden bijgevuld. En ze voelden zich net zo vol. Op het hoofdmenu staan vooral gedachten.

De crux van het hele verhaal is: het is hoe we denken: je bent je wel bewust van de risico’s van overgewicht, maar de snelle beloning (lekker eten) wint het vrijwel altijd van de beloning in de toekomst (strak, gezond en fit lichaam). Je verslechterde bloedwaarden en aderverkalking merk je immers pas als je in het ziekenhuis ligt met een hartinfarct. Als je er dan tenminste nog bent...

Wij mensen kiezen voor: kort geluk (dat gepaard gaat met lang pijn) in plaats van kort pijn (dat gepaard gaat met lang geluk)! Een lekker vers slagroomgebakje geeft kort geluk, maar daarna lang pijn. Een sigaret is kort geluk met daaraan gekoppeld... juist!
Vraag jezelf dus af waar kies ik voor? Kort geluk-lang pijn of kies ik voor kort pijn-lang geluk?

Wim Snellenberg is eigenaar van FysioFit en de Vitalers.


www.fysiofit.nl
www.devitalers.nl

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 19 uur geleden
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01