Taoufik Allam gaat over de streep.
Taoufik Allam gaat over de streep. Foto:

Enschede Marathon een hardloopfeest

Sport

Enschede stond zondag weer in het teken van de marathon. De ‘halve stad’ was afgezet, maar dan heb je ook wat: een topfestijn met enthousiaste lopers en enthousiast publiek. De 54e editie van de Enschede Marathon kenmerkte zich door lage temperaturen en een record aantal deelnemers. Een verbetering van het parcoursrecord bij de mannen zat er niet in, maar de winnende tijd van 2 uur, 8 minuten en 58 seconden was er wel eentje van ruim onder de 2 uur 10.

Enschede - Het totale aantal deelnemers werd geschat op 15.000. “We hebben de afgelopen jaren diverse veranderingen doorgevoerd”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “En dat betaalt zich nu terug. Wat een geweldige dag was het afgelopen zondag! We zagen alleen maar opgetogen en blije gezichten.”

De deelnemers aan de hele en de halve marathon gingen om 10.00 uur van start. “Onder vrijwel ideale omstandigheden, hoewel de wind toch iets sterker leek dan gedacht’’, aldus Melief. Voor de toeschouwers bij de start op de Boulevard was het behoorlijk koud, zeker voor hen die in de schaduw stonden. Via Glanerbrug en Lonneker kwam de halve op de Oude Markt uit, met nog een kort stuk naar de finish op de Boulevard. Sommigen hadden het zwaar op dat punt, anderen zagen er nog fris uit. Eén loper liep in zijn blote bast.

De hele marathon deed behalve Glanerbrug en Lonneker ook Twekkelo aan. “De mannen maakten er in het tweede deel van de hele marathon een echte, maar tactische wedstrijd van. Het was de Marokkaan Taoufik Allam die als een roofdier zijn tegenstanders een voor een uitschakelde en de winst pakte in 2.08.58. De Keniaan Noah Kipkemboi werd op 8 seconden tweede’’, aldus Melief.

Bij de dames liet de Marokkaanse Oumaima Saoud met een tijd van 2.27.16 de snelste tijd noteren.

Snelste Nederlander op de marathon was Gert-Jan Wassink in 2.23.33. Bij de dames was Elizeba Cherono Franken de snelste, zij liep in haar comeback marathon 2.32.07.
Op de halve marathon was Enschedeër Martijn Oonk de grote winnaar. Hij liep de 21,1 kilometer in een tijd van 1.08.28. Snelste vrouw op deze afstand was de Duitse Joleen Gedwart in 1.14.28. De 5 kilometer startte om 10.15 uur. Marti ten Kate, tweevoudig winnaar van de Enschede Marathon, moedigde de lopers van Loopgroep 053 vlak voor de finish vanaf de zijkant aan. Zijn zoon Fabian ten Kate liep op de hele marathon naar een nieuw persoonlijk record van 2. 25.10. Dat had sneller kunnen zijn als hij bij de oversteek van de Hengelosestraat niet van het parcours af was geraakt.
Net als vorig jaar vonden de start en finish van alle afstanden plaats op de Boulevard, waarbij het Van Heekplein was ingericht als gezellige ontmoetingsplek voor deelnemers, supporters en bezoekers. De langste afstand telde bijna 2000 lopers. Melief: “Dat is meer dan ooit. De deelnemers komen daarbij al lang niet meer uitsluitend uit de regio. We zien dat Enschede Marathon inmiddels een internationale uitstraling heeft, wat overigens voor alle afstanden geldt. Er waren dit jaar maar liefst 35 verschillende nationaliteiten aanwezig. Daarbij viel het op dat onder 15.000 deelnemers er 1470 deelnemers afkomstig waren uit Duitsland.”

Het ‘beweegevenement’ de Twee van Enschede werd op zaterdagavond gehouden. “Een vrolijk en ongedwongen beweegevenement waarbij gezelligheid centraal staat’’, aldus Melief.

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52