De Enschede Marathon is dit jaar ongekend populair.
De Enschede Marathon is dit jaar ongekend populair. Foto:

Enschede Marathon enorm populair

Sport

Het gaat erg goed met Enschede Marathon, die zondag 21 april plaatsvindt. Zo zijn er voor de langere afstanden nog maar enkele startnummers beschikbaar. “Gemiddeld genomen zien we 40 procent toename qua deelname”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Vooral de inschrijvingen voor de Demcon hele marathon en de Mazars halve marathon zijn erg hard gegaan. Aan de hele marathon doen een kleine 2.000 deelnemers mee en aan de halve ruim 5.000.”

Enschede - Ook de andere afstanden hebben bepaald niet te klagen over de belangstelling. “Voor de Rosen 10 km CityRUN hebben zich nu 2.500 deelnemers ingeschreven en voor de Univé 5 km FitRUN 1.600. Onze ervaring is dat de deelname aan deze laatste afstanden nog aanzienlijk zal toenemen de komende twee weken. We komen in totaal op ruim 15.000 deelnemers uit. Ook zien we dat de Elektramat CompanyRUN in populariteit toeneemt. Veel bedrijven erkennen hoe belangrijk het is dat hun medewerkers goed in hun vel zitten er een gezonde leefstijl op nahouden. En wat motiveert meer dan je samen met je collega’s voor te bereiden op zo’n geweldig loopevenement?”, aldus Sandra Melief.

Het spreekt vanzelf dat de organisatie erg blij is met het grote aantal deelnemers. “Het is geweldig dat Enschede Marathon zo populair is”, stelt Melief. “Al betekent het ook dat we het beheersbaar moeten houden en op een gegeven moment de inschrijving stop zullen gaan zetten. Want zoveel deelname heeft gevolgen voor veel sectoren, zoals het inschrijfbureau, de water- en verzorgingsposten, de EHBO en het medisch personeel. Dat is altijd een lastige afweging, want we willen niemand teleurstellen, maar veiligheid staat voorop.’’

Bovendien moet de kwaliteit van wedstrijd uiteraard gewaarborgd blijven. “De hele en de halve marathon starten tegelijk, wat betekent dat er in totaal 7.000 lopers in de startvakken staan. Die moeten natuurlijk onderweg wel de ruimte hebben.” Een andere aanpassing is dat de 5 kilometer om 10.15 uur start. “Als we later zouden starten dan ontstaan er elders op het parcours problemen. En zoals gezegd: het gaat erom dat alle lopers, ongeacht hun afstand en niveau, een mooie en goede wedstrijd kunnen lopen.”

Hoe het komt dat Enschede Marathon zo populair is? “Zeg het maar”, lacht Melief. “Blijkbaar hebben we een goede naam en zijn alle aanpassingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan goed bevallen. Zo hebben we veel positieve reacties gehad op het parcours van vorig jaar. Ook zijn we online heel actief geweest om het evenement te promoten. En verder hebben we de limieten op zowel de hele als de halve marathon met een half uur verlengd, zodat nog meer lopers mee kunnen doen.” Om alles in goede banen te leiden, worden er extra treinen ingezet vanuit Rotterdam en Amsterdam. “Op die manier heeft iedereen de mogelijkheid om op zondag 21 april op tijd aan de start te staan.” Volgend jaar is de Enschede Marathon op zondag 13 april.

Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09