De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot. Foto: Aktiefoto

Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon

Sport

De belangstelling om bij de Enschede Marathon op zondag 21 april de hele marathon te lopen is groeiende. Waren er vorig jaar ongeveer 800 deelnemers op de 42.195 meter, ruim drie weken voor de loop ligt het aantal inschrijvingen al op 1700. “Het is meer dan verdubbeld’’, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon.

Enschede - Ook het totaal aantal deelnemers gaat richting een record. Het ziet er naar uit dat er flink meer dan 11.000 lopers aan de start komen. “De inschrijvingen stromen binnen. Als de trend zich de komende weken doorzet, dan gaan we een nieuw record neerzetten’’, zegt Sandra Melief. 

Een verklaring voor de enorme groei van het aantal lopers op de hele marathon heeft Melief niet echt. “Misschien komt het omdat we dit jaar de route niet aangepast hebben. Het zou kunnen dat de lopers vorig jaar blij waren met de route en dat zich dat heeft rondgezongen. Zo van Enschede moet je ook eens doen.’’

De veranderde limiet op de hele marathon - van 5 uur naar 5 uur 30 - speelt mogelijk ook een rol. “Je kunt er nu een half uur langer over doen.’’ Ook op de halve marathon is de limiet met een half uur verhoogd, naar drie uur.  

Ook dit jaar wordt er aan de kinderen gedacht met de Humankind KidsRUN. Melief: “En het leuke is: er is een nieuwe Kidsrun toegevoegd! Namelijk in Boekelo. Deze vindt plaats op Sportpark De Zweede aan de Boekelosestraat. Je kunt jouw kind tot en met 28 maart online inschrijven. Het leuke is dat je dan een startnummer met naam thuisgestuurd krijgt.’’

De Twee van Enschede staat op het programma op zaterdag 20 april. Bij de Twee van Enschede gaat het om samen bewegen. “Er is geen tijdsregistratie, het is geen wedstrijd. Het gaat om het plezier. Iedereen kan meedoen. Trommel je vriendin, vader, buurvrouw, opa of oma op. Maak herinneringen, haal samen de finish en ontvang een mooie medaille.’’ 

Een verbetering dit jaar is de opdeling van het parcours in vier zones. Dit houdt in dat het parcours in fases wordt afgesloten. Melief: “Voorgaande jaren begonnen we ’s ochtends vroeg met het afzetten van alle straten, dan konden bewoners vaak hun straat niet meer uit. Nu gaan we het in facetten doen, zodat we de overlast voor de inwoners zo laag mogelijk houden. Ook houden we hiermee meer zicht op de handhaving van de afzettingen.”

Net als in 2023 zijn alle winkels gesloten op de zondag van de marathon. “Geen koopzondag maar ‘loopzondag’ dus’’, aldus Melief.
Om de bereikbaarheid voor deelnemers en toeschouwers te verbeteren, worden er op de dag van de marathon twee extra treinen ingezet vanuit Rotterdam en Amsterdam Centraal naar Enschede. ‘’Zo komen hopelijk nog meer deelnemers uit het westen het mooie oosten bezoeken. Deze treinen zullen verschijnen in de NS reisplanner app. Wij zijn de NS zeer dankbaar dat ze aan onze oproep gehoor hebben gegeven”, aldus Melief.

Qua drinkbekers gaat Enschede Marathon deze keer gebruik maken van RPET. “Ieder jaar gebruiken wij tienduizenden plastic bekertjes bij onze water- en verzorgingsposten. Sinds1 januari 2024 is binnen de categorie ‘consumptie ter plaatse’ het gebruik van wegwerpbekers met plastic verboden. Samen met twee sponsors zijn we op zoek gegaan naar een werkbare en betaalbare oplossing. We gaan gebruik maken van RPET. Dit is een gerecycled PET materiaal, afkomstig uit de door de consument gebruikte en ingezamelde (fris)drankflessen. Deze worden na afloop van het evenement door Rouwmaat hoogwaardig gerecycled. Dit vraagt echter wel een discipline van onze deelnemers. Om het vrijwilligers die deze bekers moeten inzamelen en scheiden makkelijker te maken, vragen we de deelnemers hun bekertjes tot maximaal 100 meter na de waterpost op de grond te gooien. Ook kunnen zij proberen deze tijdens het lopen in de container te gooien. Zo houden we met z’n allen de stad schoon.’’

Op woensdagavond 17 april is er in gebouw De Waaijer op de Universiteit een college Get Ready in samenwerking met de UT en Roessingh R&D, met ‘topsprekers’ als Bouke Scheltinga, Britt de Kroon en Michel Boeting.

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 23 uur geleden
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01