Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. . Foto:

Meer leren over planten in de natuur

Duurzaamheid

Karin de Vries uit Hengelo wil graag haar bewondering voor de natuur overbrengen op anderen. Ze volgt om die reden een natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. De educatieve eindopdracht werd kort geleden gehouden. Ze had samen met twee IVN’ers uit Enschede een excursie georganiseerd. Eetbare planten werden bestudeerd.

Enschede/Hengelo - Natuureducatievereniging IVN zet zich in voor kennisoverdracht over de natuur. Dat gebeurt door middel van verschillende activiteiten zoals lezingen, open dagen en excursies. Voor excursies zijn gidsen nodig. Daarom worden natuurgidsenopleidingen georganiseerd. Dat gebeurt bij verschillende IVN-afdelingen in Nederland. Karin de Vries uit Hengelo is in de afrondende fase van deze opleiding in Hengelo. Ze organiseerde samen met Inge van Erkelens en Joke Voogd van IVN Enschede een zogeheten Proef de Natuur. “We werken samen met IVN Enschede. Het was voor mij en Inge van Erkelens de educatieve eindopdracht waarbij Joke Voogd voor de ondersteuning zorgde. Zij heeft daar al ervaring mee”, zegt De Vries. De aankomende IVN-gidsen gingen met twaalf deelnemers naar Twekkelo om eetbare planten te zoeken. “Die zijn er daar in overvloed.” Kijken, ruiken en proeven stonden centraal in deze excursie, die 2,5 uur duurde. “Eetbare planten bevatten in het voorjaar hoge concentraties vitaminen, mineralen en andere goede stoffen”, aldus De Vries. Het drietal wilde de deelnemers laten zien hoe nuttig planten zijn. Veel planten zijn eetbaar zoals de brandnetel, hondsdraf, dovenetel, paardenbloem en kleefkruid. Die kwam het gezelschap tegen, onderweg in Twekkelo. “Van een zevenblad bijvoorbeeld kun je een pesto’tje maken”, weet De Vries. Zelfs eikels zijn volgens haar eetbaar. “Als je gave eikels in de herfst opraapt en goed bereidt, zijn alle soorten eikeltjes eetbaar.” Van de ene plant kun je de wortel eten, van de andere het jonge blad of bladstengel en van weer andere de zaden of de vrucht. Zaden van veel in het wild groeiende schermbloemigen worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

De natuur blijkt vol schatten te zitten die je kunt plukken en eten. Wildplukken is officieel niet toegestaan, maar er zijn gebieden waar het wel mag. De Vries zegt dat de excursie niet bedoeld is om planten in de natuur te gaan plukken. Ter afsluiting kregen de deelnemers een stukje stokbrood met kruidenboter aangeboden, die was bereid met planten uit de omgeving. Ook was er limonade, die van vlierbloesem was gemaakt. “De deelnemers kregen de receptjes mee naar huis. Het was een geslaagde wandeling.”

Afbeelding
Duitse ambassadeur op bezoek 2 mei, 13:13
Afbeelding
Enschede herdenkt en viert 4 en 5 mei 2 mei, 11:53
Afbeelding
Herdenkingsconcert op het StadsCarillon op 4 mei 2 mei, 08:42
Afbeelding
Lintje 1 mei, 16:39
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 1 mei, 14:58
Blij met de zonneboot. (Foto: Robin Kreuger)
De zonneboot van Solar Boat Twente heet Lumina 1 mei, 10:53
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 1 mei, 08:00
De film Club Zero draait in Concordia.
Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia 30 apr, 17:45