Speaking Minds slaat aan.
Speaking Minds slaat aan. Foto:

Vraag aan leerlingen: ‘Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?’

Onderwijs

Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten? Die vraag is voorgelegd aan veertig leerlingen van Stedelijk Alpha in Enschede. Ze bespraken maandag 22 april hun antwoorden met wethouder Harmjan Vedder (jeugdzorg). Dat gebeurde in de raadzaal van de gemeente.

Enschede - Op verzoek van de gemeente gingen veertig jongeren zeven weken geleden met deze vraag aan de slag. Ze deden dat onder begeleiding van Speaking Minds, een project van kinderrechtenorganisatie Save the Children. De gemeente wil graag weten wat de jongeren kan helpen om zich goed te voelen. Steeds meer jongeren zitten niet lekker in hun vel. Eén op de zes kinderen (tot 18 jaar) in Enschede maakt gebruik van jeugdzorg. Het aantal jongeren dat een beroep doet op jeugdzorg stijgt.

De geraadpleegde vmbo-scholieren (klas 2 en 3) vinden het belangrijk dat er meer (sport-)activiteiten komen voor jongeren, zodat ze zich minder eenzaam voelen, en nieuwe vrienden kunnen maken, meldt de gemeente. “Ze pleiten voor een gemeentelijke sportapp, waar je alle sportverenigingen op kunt vinden. Ze breken een lans voor open dagen van sportverenigingen. Die helpen jongeren ontdekken welke sport ze leuk vinden. De jongeren hebben behoefte aan een ‘schoolcoach’ bij wie ze terecht kunnen, die ze helpt meer zelfvertrouwen te krijgen. Of een ‘online-buddy’ via een app. Ook is het idee geopperd voor ‘emoji-kamers’ op scholen, een rustige plek waar ze zich kunnen terugtrekken en even met iemand kunnen praten. De jongeren noemen ook ‘moodrooms’ op school, met in elke kamer een andere activiteit, bijvoorbeeld gamen, muziek, tekenen, huisdieren, rust. Jongeren willen graag worden geholpen bij het onder controle houden van hun emoties in stressvolle situaties.’’

De scholieren presenteerden hun ideeën aan wethouder Vedder. Een van de deelnemende leerlingen, de 14-jarige Bjorn, reageerde: “Het was ontzettend leuk om hieraan mee te doen. Ik heb er ook echt vertrouwen in dat de ideeën worden uitgevoerd.” Wethouder Vedder complimenteerde de leerlingen met het resultaat. “Ik heb met plezier geluisterd. Gaaf dat de ideeën zo concreet zijn. Er zitten hele mooie plannen bij waar we ook iets mee kunnen. We gaan kijken wat we ervan in de praktijk kunnen brengen. Ik vind het heel belangrijk dat we de stem van de jongeren horen.”

Flore van Eerde van Speaking Minds, die de kinderen begeleidde, noemde het ‘tof’ dat de gemeente scholieren heeft gevraagd een onderwerp uit te werken dat ook echt speelt onder jongeren. 

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52