Yoga-oefeningen met Kelly Oosterwechel op de stoep in de Soendastraat. (Foto: Robert Hoetink)
Yoga-oefeningen met Kelly Oosterwechel op de stoep in de Soendastraat. (Foto: Robert Hoetink)

De Soendastraat ‘goes India’

Algemeen

Het is deze zaterdag de 25e september Burendag en de Soendastraat doet er ook aan mee. Wat heet. De Soendastraat had het buurfeest al uitgevonden ver voor de invoering van Burendag. “We doen dit al sinds 1993’’, vertelt bewoner Frans Carelsen. 

Enschede - Dat het feest in het midden van de Soendastraat plaats vindt, is direct helder. Er staan wat partytenten en de kleuren zijn vrolijk. De sfeer is oosters en verschillende bewoners zijn verkleed als ware het carnaval. “Op zijn India’s of op zijn hippies’’, legt Frans Carelsen de dresscode uit.
Hij woont al 46 jaar in de Soendastraat, vanuit het centrum gezien één straat voor de Javastraat, links van de Kuipersdijk. Carelsen maakt deel uit van het comité dat het feest organiseert. “We doen het om de twee jaar. Het idee is om de nieuwe mensen in de straat onmiddellijk deel te laten uitmaken van de organisatie. Als ze dat willen natuurlijk.’’

In het comité vormen de nieuwe bewoners een mix met een paar oudere bewoners, die bij het vorige feest niet in de organisatie zaten. Margo Wispels kwam vorig jaar in de straat wonen en zit nu in de organisatie. Haar partner Deepak is thuis druk aan het koken. Hij maakt verschillende Indiase curry’s, voor zestig personen. “En papadums’’, zegt Margo. Frans Carelsen en Ina Flierman zijn de routiniers in de organisatie. Carelsen, met stip op het voorhoofd en een tulband op zijn hoofd, lijkt zo weggelopen uit een sprookje. Ina en Margo doen ook denken aan 1001 nacht. “De twee die het mooist gekleed zijn - twee mannen of twee vrouwen kan ook - winnen een prijs’’, klinkt het.

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren ieder jaar Burendag om mensen met elkaar in contact te brengen. Op initiatief van Douwe Egberts was de eerste Burendag in 2006. In 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Inmiddels doen ieder jaar zo’n 1 miljoen mensen mee aan Burendag. “Burendag is dé dag waarop je gezellig samenkomt met de buurt. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt’’, aldus het Oranjefonds

Burendag sinds 2006

oosterse taferelen en veel curry in de Soendastraat

Door Hans Assink

ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57