'Pizzagate' is onderdeel van de tentoonstelling Deep Truth.(Foto: Warren Neidich)
'Pizzagate' is onderdeel van de tentoonstelling Deep Truth.(Foto: Warren Neidich)

‘Deep Truth’ toont de complexe waarheid

Algemeen

In samenwerking met het GOGBOT-festival presenteert
Rijkmuseum Twenthe ‘Deep Truth’. Het is een tentoonstelling over de waarheid in al haar complexiteit. De tentoonstelling opent tijdens het festival op donderdagavond 9 september en is daarna nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Enschede - In de tentoonstelling zijn werken te zien van Arita Baaijens en Marjolijn Boterenbrood, Oana Clitan, Current, Ben Grosser, Seán Hannan in samenwerking met Daan Heemskerk, Joey Holder, Jenny Holzer, Carlijn Kingma, Jan Robert Leegte, Daito Manabe, Warren Neidich, Floris Schönfeld, Jonas Staal, Tamiko Thiel en Frederik de Wilde. “Volgens velen leven we op dit moment in een tijdperk van post-truth’’, stelt een woordvoerder. “Een tijdperk waarin ‘de waarheid’ erodeert en waarin termen als fake news en alternative facts ons dagelijks om de oren vliegen. Een tijdperk waarin het regelmatig komt tot frontale botsingen tussen waarheden uit verschillende plaatsen en culturen. Oorzaken die vaak worden genoemd zijn de globalisering en de grote veranderingen in de samenleving, aangejaagd en versneld door de technologie.’’

In Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars het idee waarheid in al haar complexiteit. “Ze ontrafelen hoe waarheden worden geconstrueerd of gemanipuleerd, spelen er een geraffineerd spel mee of laten ons een glimp zien van een toekomst waarin deep fakes en artificial intelligence onze blik op de wereld bepalen. Maar ze speculeren ook over nieuwe manieren om naar de wereld te kijken, over denkkaders die beter aansluiten bij de tijd waarin we leven en de toekomst die we tegemoet gaan.’’ GOGBOT 2021 heeft als thema INFOCALYPSE NOW - Time to Recalibrate Reality en bestaat uit verschillende tentoonstellingen en performances op diverse locaties in de binnenstad.

door de redactie

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 16 uur geleden
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01