Onno van Veldhuizen en Jan Bengevoord bij het stadhuis in Enschede.
Onno van Veldhuizen en Jan Bengevoord bij het stadhuis in Enschede.

Burgemeesters met een boodschap

Algemeen

De Duitsers smachten ernaar weer een visje te komen eten op bijvoorbeeld de markt in Enschede. Die opmerking van de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier deed de burgemeesters van Enschede en Winterswijk doen besluiten een regionale boodschap als dank te sturen richting Duitsland. Onno van Veldhuizen en Jan Bengevoord bezorgden de bondspresident twee manden met lekkere producten uit Enschede en Winterswijk.

Enschede - Tijdens het staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan Duitsland liet bondspresident Frank-Walter Steinmeier weten dat Duitse fijnproevers niet konden wachten tot de markten van Enschede en Winterswijk weer te bezoeken waren. “Ik weet uit betrouwbare bron dat de culinaire fijnproevers bijna niet konden wachten tot de markten in Enschede, Winterswijk en andere grenssteden weer opengingen. Gebakken vis, frietjes en frikandellen zijn gewoon onmisbaar’’, zei Steinmeier op televisie.
Burgemeester Onno van Veldhuizen en zijn collega van Winterswijk, Joris Bengevoord, antwoordden met het sturen van twee manden met plaatselijke producten uit beide gemeenten.

Van Veldhuizen waardeert de uitspraak van over de grens ten zeerste. “De relatie met onze oosterburen is voor Nederland, maar zeker ook voor onze grensstreek enorm belangrijk. En we zouden nog veel meer van elkaar kunnen leren en profiteren. De markten in Winterswijk en Enschede zijn daar een mooi voorbeeld van, maar kijk ook eens naar de arbeidsmarkt, de regionale economie, het onderwijs of het culturele aanbod. Ook daar zouden we nog veel meer profijt van elkaar kunnen hebben”, aldus Van Veldhuizen.

De gezamenlijke geste van Enschede en Winterswijk laat zien dat Duitse bezoekers welkom zijn over de grens. “Het leek ons een aardige manier om aan de bondspresident te laten weten dat we zijn uitspraak hier in het oosten van het land erg hebben gewaardeerd. En dat hij altijd welkom is om een visje te komen eten”, aldus Bengevoord.

De twee manden die door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede en zijn collega Jan Bengevoord van Winterswijk naar de bondspresident zijn gestuurd waren gevuld met lokale lekkernijen. Van kaas en honing tot Achterhoekse wijn en Twentse kazen. “We hopen dat de heer Steinmeier onze geste kan waarderen en dat we elkaar snel eens in levende lijve kunnen spreken over het belang van de samenwerking tussen onze grensstreken”, aldus burgemeester Bengevoord.

Twentse kazen en Achterhoekse wijn

‘we zouden nog veel meer profijt van elkaar kunnen hebben’

van de redactie

Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 21 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 23 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' gisteren
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00