Sirach Cooiman bij de Koroska Open in Slovenië.
Sirach Cooiman bij de Koroska Open in Slovenië.

Sirach Cooiman gaat naar Papendal

Algemeen

Judotrainer Sirach Cooiman (34) verruilt de regionale talenten voor de nationale talenten. Cooiman was dertien jaar bij trainer bij Stichting Judosport Oost en zorgde voor de ontwikkeling van talrijke Twentse judotalenten. Nu stoomt hij op Papendal de landelijke talenten klaar voor het grote werk.

Enschede - Jenny Snippe, Jelle Snippe, Daan Moes, René van Harselaar: alle vier werden ze op een hoger niveau gebracht door Sirach Cooiman. Cooiman begeleidde de talenten van regionaal niveau naar Grand Slam niveau. Ook een toernooi zoals de Koroska open in Slovenië hoorde daarbij. Zelf pakte Cooiman vele prijzen op meerdere jeugd NK’s. Met een overgang van Twente naar het topsportcentrum Papendal bij Arnhem heeft Cooiman heeft een volgende stap in zijn trainersloopbaan gezet. De overstap kan niet los worden gezien van zijn ambitie. Cooiman wil graag op een zo hoog mogelijk niveau judotrainingen geven. “Dit kan ik nu fulltime doen. Ik heb ook de ambitie met topsporters bezig te zijn.” De jonge judoka’s moeten klaargestoomd worden voor belangrijke toernooien. Daar horen ook de Olympische Spelen bij. Dat is een verschil met de trainingen in deze regio. Want bij stichting Judosport Oost was de breedtesport belangrijk. Judoka’s uit allerlei plaatsen in de regio - waaronder Hengelo - trainen daar. Enkele maanden geleden veranderde de situatie. Directeur Topsport Gijs Ronnes van Judobond Nederland was geïnteresseerd in Cooiman. Hij vroeg de Tukker of hij interesse had op Papendal aan de slag te gaan. Die kans liet Cooiman niet lopen. Nu heeft hij dagelijks talenten van 21 tot 25 jaar onder zijn hoede. “De meeste combineren dit met werk. Ze werken en trainen elke dag op Papendal.” De judotrainers op het topsportcentrum hebben de vakanties op elkaar afgestemd. “Daardoor kan er ook in de zomervakantie getraind worden. De trainingen zijn elke dag.” Cooiman hoopt dat de vele trainingsuren uiteraard vruchten gaat afwerpen. Talenten moeten zich blijven ontwikkelen. Deelname aan grote internationale toernooien is het streven. Zoals de Olympische Spelen 2024. 

Stichting Judosport Oost heeft met Lucas van Velden een opvolger vastgelegd. Door het vertrek van Cooiman ontstond een vacature in Twente. “Lucas van Velden is een oud-leerling”, zegt Sirach Cooiman. Van Velden traint de leerlingen bij Stichting Judosport Oost niet alleen. Stijn Jager is de andere trainer.

Lucas van Velden opvolger

‘De trainingen zijn elke dag, ook in de zomervakantie’

door Stefan Wegdam

Afbeelding
!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56