Foto:

Kleine dingen die het doen

Alertheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam.
Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden.

De persoonlijke ontwikkeling door de beoefening van Raja Yoga verloopt meestal rustig en gestaag. Wij zijn niet van de baanbrekende spektakels. We zijn in onze samenleving gewend aan ogenschijnlijke successen die met veel lawaai worden verkondigd.
Maar die snelle sprongen houden geen stand. Daarom geven wij de voorkeur aan een consequente, duurzame ontwikkeling. Je groeit alleen door inzicht en dat verlangt kennis plus ervaring. Je moet de kennis doorleven. Dat heeft tijd nodig. In de lessen worden zaadjes gepland en in je dagelijkse oefening komen die tot wasdom. Dat lijkt soms wat langzamer te gebeuren dan het in werkelijkheid gaat.
Als je dan eens een jaar terugkijkt en beseft waar je je toen druk om maakte, dan glimlach je een beetje, want inmiddels relativeer je dat. En zo vorder je ongemerkt.

‘Je hebt minder vaak pijn in je buik, want je eet rustiger en voedzamer’

Het zijn de kleine dingen die je vooruitgang zichtbaar maken. Je loopt rechter op, je hebt minder vaak haast, je hebt minder vaak pijn in je buik, want je eet rustiger en voedzamer en je hebt al tijden geen pijn meer in je rug gehad, je slaapt beter, je hebt minder vaak frictie met anderen en je hebt minder vaak spijt van wat je gezegd hebt, omdat je net even beter nadenkt voordat je mond opengaat.
En je voelt je gewoon goed, omdat je meer tevredenheid hebt gevonden in je leven. Dat zijn de echte vorderingen. De mensen die dicht bij je staan, die zien het wel.

Je leven wordt stap voor stap overzichtelijker en daardoor reis je steeds een beetje lichter. Het gaat bijna ongemerkt. Sta er maar even bij stil, want dit is de echte vooruitgang.
Kijk soms even terug waar je vandaan komt en besef waar je naar op weg bent. Een leven gebaseerd op liefde en vrijheid, je wordt er vanzelf gelukkig van.

Om die kwaliteit in je leven te ontwikkelen en te bestendigen is het belangrijk dat je alertheid oefent.

Zo bewaak je de harmonie in je leven. Zorg gewoon dat problemen niet groter kunnen worden door alert te zijn. Die alertheid is niet alleen mentaal, het is ook bewuster invoelen. Wat voel je écht als je iemand spreekt? Wat is je allereerste gevoel, zonder tussenkomst van gedachten, het zuivere gevoel? Je blijft dichter bij de waarheid en dat voel je steeds vaker terug door de toename van rust en ruimte.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Column Patrick Ros - Yogaschool

Meer berichten