Concordia zoekt makers voor een voorstelling over de Stonewall rellen.
Concordia zoekt makers voor een voorstelling over de Stonewall rellen.

Makers gezocht voorstelling Stonewall

Algemeen

Concordia zoekt makers voor een voorstelling over de Stonewall-rellen. Stonewall in de Walstraat is sinds jaar en dag het café voor de regenboog community in Enschede en omgeving. Het café is vernoemd naar het beroemde café uit New York waar eind 60’er jaren rellen uitbraken. 

Enschede - Dit verhaal vormt de inspiratie voor een nog te maken voorstelling die tijdens het Van Haag tot Wal Festival op 18 juni te zien is in en rond het café. Theatermakers, muzikanten en kunstenaars krijgen de kans om een voorstelling te ontwikkelen waarbij ze worden gecoacht door een regisseur. Diegene met het beste plan mag de voorstelling gaan uitvoeren op het festival.

Het Van Haag tot Wal Festival –dat onder de vlag van Concordia valt- is een jaarlijks cultureel festival dat plaatsvindt in het centrum van Enschede. Het festival wil inwoners en bezoekers van Enschede verrassen met kunst en cultuur uit de stad, geïnspireerd op verhalen van vroeger en nu.

In de aanloop naar het festival krijgen theatermakers, muzikanten en kunstenaars de mogelijkheid om een nieuwe locatievoorstelling, concert of pop-up exposities te ontwikkelen. Concordia zoekt samen met de festivalorganisatie naar makers die een eigentijdse vertelling van de Stonewall-rellen in en om het café Stonewall kunnen realiseren.

In de nacht van 28 juni 1969 viel de politie de Stonewall Inn binnen, een homobar in Greenwich Village, New York. “Opvallend aan deze inval was dat een groot deel van de agenten geen uniform droeg. De mensen zonder identiteitsbewijs, diegene die gekleed waren in de kledij van het andere geslacht en de werknemers zouden gearresteerd worden. Ergens op dat moment braken er rellen uit tussen de bezoekers van de bar en de agenten. Onder andere deze rellen zijn de inspiratie geweest voor protestmarsen en Gay Prides’’, aldus Concordia.

Café Stonewall wordt gerund door eigen vrijwilligers.  

Theatermakers, muzikanten en kunstenaars die een prikkelend plan/idee hebben om dit verhaal in een eigentijdse vertelling te gieten, kunnen hun plan indienen. “Het demonstratieve karakter van -en de verbroedering van de regenboog community- moet in het plan naar voren komen. De voorstelling wordt een aantal keren gespeeld op het Van Haag tot Wal Festival op 18 juni. Diegene die het plan mag uitvoeren krijgt daarvoor een budget en wordt tijdens het maakproces gecoacht door een professionele dramaturg en regisseur vanuit Concordia. Een plan indienen kan tot en met 31 maart via iris@concordia.nl.’’

ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57