Afbeelding

Wim Snellenberg

Algemeen

Vitale nugget: elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit. Deze keer ga ik het hebben over (lage) rugklachten.

Acht op de tien personen hebben tijdens hun leven een keer rugpijn ervaren. Vaak willen zorgaanbieders en patiënten een scan hebben die serieuze aandoeningen uitsluit dan wel bevestigt.

Scans kunnen uitpuilende en gedegenereerde tussenwervelschijven aantonen die eigenlijk vaak normale resultaten van veroudering zijn. Deze scans kunnen de situatie vaak verergeren. Dit komt omdat wanneer mensen scans kregen bij rugklachten, de scans vaak ‘iets’ lieten zien. Veel mensen hebben bijvoorbeeld ‘dingen’ op hun scans die angstaanjagend kunnen klinken, ook al zijn deze dingen relatief normaal en niet nauw verbonden met pijn, zoals bijvoorbeeld uitpuilende en/of gedegenereerde tussenwervelschijven. Deze uitslagen hebben veel gemeen met grijs haar en rimpels; ze komen vaker voor wanneer we ouder worden, zonder gevaarlijk te zijn.

Helaas wordt mensen met rugpijn vaak verteld dat deze scans aangeven dat hun rug beschadigd is en zo’n diagnose kan leiden tot meer angst. Overleg met een manueel- of fysiotherapeut is meestal voldoende om te identificeren of een scan echt nodig is op basis van uw symptomen en medische geschiedenis.

Lichamelijke activiteiten bij rugklachten kunnen pijnlijk en beangstigend zijn, toch is het afzien van activiteit vaak een slecht idee. Als iemand veel rugpijn heeft, is rusten een begrijpelijke strategie. In de eerste paar dagen kan het vermijden van verzwarende activiteiten helpen, vergelijkbaar met pijn in een ander deel van het lichaam, zoals een verstuikte enkel. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het actief blijven en terugkeren naar alle gebruikelijke activiteiten geleidelijk beter is op lange termijn dan langdurige (bed)rust. Het kan ontmoedigend en pijnlijk zijn om geleidelijk weer te gaan bewegen en activiteiten op te pakken. Raak daarom niet in paniek als je in eerste instantie pijn voelt na het hervatten van de activiteit, omdat dit niet noodzakelijk duidt op schade.

Er zijn echter ook andere omstandigheden die de rugpijn kunnen verergeren. Denk aan iemands gemoedstoestand, angstgevoelens, slechte relaties op het werk of thuis of een slechte nachtrust. En wat denk je van de invloed van chronische stress? Net als bij hoofdpijn kun je veel pijn ervaren waarbij de grootste factoren niet over beschadigde weefsels gaan, maar meer gerelateerd zijn aan andere externe factoren. Deze factoren beïnvloeden onze algemene gezondheid en ons immuunsysteem. Als er enge dingen over jouw rug en jouw toekomstige prognose zijn verteld, kan dit leiden tot een nog grotere mate van spanning in de rugspieren, wat de rugpijn nog erger maakt.


Het is dus zeer nuttig om je bewust te zijn van hoe je gedachten en emoties je algemene gezondheid beïnvloeden en zo ook de volumeschakelaar voor pijn beïnvloeden.

Wim Snellenberg is eigenaar van FysioFit en de Vitalers in Enschede.

fysiofit.nl/devitalers.nl

Over (lage) rugpijn

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 20 uur geleden
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01