Foto:

Witte wijn uit de regio Oostenrijk sterk in trek

Witte wijnen uit Oostenrijk zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. De Grüner Veltliner heeft vooral het hart van velen gestolen. Deze druivensoort zorgt voor een verfrissende witte wijn die veelal kan worden gebruikt voor een heerlijke borrel. Naast deze heerlijke Oostenrijkse druivensoort zijn er nog 25 druivensoorten meer die voor witte wijn worden gebruikt, met ieder zijn eigen karakter.

Het begin

Rond de jaren 90 was er een revolutie in Oostenrijk rondom dessertwijn. Enkele grote producenten begonnen met de maak van wereldklasse wijnen. De wijnboeren maakten zowel witte als rode wijnen die nog steeds bewaard worden. Deze wijnen zijn van topkwaliteit. Dit zorgt er wel voor dat witte wijn oostenrijk niet goedkoop is. Vaak worden Oostenrijkse wijnen wel zo jong mogelijk gedronken, maar worden soms ook na 5 of 10 jaar rijpen gedronken, mits deze van een topwijngaard komen.

Milieufactoren

De hoge kwaliteit van deze wijnen wordt vooral door 2 factoren bepaalt. De bodem en het klimaat. Er is een grote variatie in bodemsoorten in de Oostenrijkse wijngaarden. Zo zijn er veel kalkhoudende bodems, veel gesteente en domineert de löss ook nog af en toe. Ook zijn er veel mergel en leem bodems. Deze verschillende bodemsoorten zorgen voor het karakter van de wijn. Doordat Oostenrijk zo veel bodemsoorten heeft, geeft het de wijnen ook veel karakter, wat zich weer vertaald naar kwaliteit. Door de zonnige en warme zomerdagen, en ook de wat mildere herfstdagen met koelere nachten zijn zeer typerend voor de Oostenrijkse wijngebieden. Jaarlijks valt er ongeveer 400mm regen in het oosten tot wel 800 millimeter in de Steiermark. Deze kenmerken van het klimaat zijn ook verantwoordelijk voor de heerlijke wijnen.

De voorwaarden

Als je de kwaliteitsklassen zou moeten classificeren, zijn de Oostenrijkse wijnen vergelijkbaar met die van Duitsland. Als de wijn als Qualitätswein gelabeld zou willen worden, moet deze uit een van de 16 belangrijkste wijnproducerende regio’s komen. Of als de wijn is gemaakt van 1 van de 35 officieel geselecteerde druivenrassen, kan ook een blend hiervan zijn. De Wijnlabo in Oostenrijk voeren nog een controle uit op iedere wijn die een kwaliteitscode op het etiket wilt als deze door de check komt natuurlijk.

Meer berichten