Afbeelding
Foto: Shutterstock

De mening van Enschede: Vakantie

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

De vakantietijd is weer aangebroken en dat betekent voor velen: We trekken er weer op uit. Sinds de coronatijd is het aantal campers en caravans fors gestegen en dat betekent dat de mensen hun vakantie meestal wat dichter bij huis gaan vieren. Daar zullen de dure benzine en diesel wel mede debet aan zijn.

Opvallend is dat vaak rond de vakantieperiode deze kosten stijgen. Zeker is dat er per 1 juli 14 cent accijns per liter bijkomt, dat is een deel van de korting die er tijdens de hoge inflatieperiode van af is geweest. Anderen vieren hun vakantie in de meest exotische oorden. Van Bora Bora hadden we vroeger nog nooit gehoord. 

Tegenwoordig kunnen we ook niet meer echt van vakantietijd spreken. De “bouwvak” bestaat in die zin niet meer, want over het hele jaar verspreid wordt er vakantie gevierd. In de winter gaan velen op skivakantie naar de sneeuw en naar populaire bestemmingen zoals Zuid-Afrika, Australië, Indonesië en Nieuw Zeeland. Deze vinden vaak ook plaats tijdens de winterperiode. Momenteel gaat men soms wel drie tot vier keer per jaar op vakantie.

De pensionado’s, ook wel de grijze golf genoemd, trekken er vanaf april al op uit met hun camper of caravan, zij profiteren van de seizoenskortingen. Zo eind juni zijn zij weer thuis en eind augustus beginnen zij soms aan hun volgende vakantieperiode.

Ondanks de fors gestegen prijzen zie je dat mensen de duurste vakanties boeken, waarvan je je afvraagt, waar doen ze dat van, zij gaan het liefst ver weg en met het vliegtuig. En die denken echt niet aan de CO2-uitstoot. Maar geef ze eens ongelijk?

De gezinnen met schoolgaande kinderen hebben die keuze niet. Zij zijn gedwongen hun vakantie te vieren in de schoolvakanties en dat betekent hoogseizoenprijzen. Die rijzen echt de pan uit, want dit jaar blijkt dat de inflatie ook hier fors is toegenomen wat tot gestegen prijzen heeft geleid.

Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die hun in mei ontvangen vakantiegeld noodgedwongen moeten gebruiken voor het dagelijkse huishoudpotje en om de oude wasmachine of koelkast te kunnen vervangen. Zij hebben zorgen om financieel de eindjes aan elkaar te knopen en kunnen geen vakantie vieren.

Wat vinden we daar dan van? De één gaat vier keer op vakantie en de ander kan eenvoudig niet. Terwijl we allemaal vinden dat we er elk jaar wel even een paar weken tussenuit zouden moeten kunnen om de accu weer op te laden en weer fris en fruitig verder te kunnen werken en leven. 

Maar moet een vakantie wel zo duur zijn? Kunnen we er ook wel even tussenuit voor betaalbare prijzen? Moeten we altijd wel zo ver weg? Tenslotte zijn er ook mensen die nooit op vakantie gaan, omdat ze die behoefte helemaal niet hebben. Voor hen is bijvoorbeeld vissen aan de waterkant, een eind fietsen of op familiebezoek gaan al een vorm van vakantie.

Maar wat vindt u? Gaat u op vakantie, en waar naartoe? Is uw vakantie duur of betaalbaar? Bent u van mening dat iedereen er een paar weekjes tussenuit moet kunnen? Hoe denkt u er over? Graag uw mening.

Reacties Huisdieren

Ik woon in een woonwijk en heb de ene buurtkat na de andere buurtkat in mijn tuin. Iets waar ik niet om vraag. Mijn kinderen spelen in de tuin, tussen de kattenstront en mijn buiten-konijn die in een hok zit, heb ik extra veiligheid omheen moeten bouwen. Ik vind dat niet normaal. Honden moeten we belasting voor betalen, aan de riem doen, poep opruimen en noem maar op en katten mogen te pas en te onpas in andermans leefomgeving rondscharrelen. Ronduit schandalig.
Manon Dijks 

Toen ik nog een tuin had, had ik veel last van andermans katten. Van de kat van de ene buurvrouw die de visjes en drijvende waterplantjes uit mijn vijver mepte en van andere katten die in mijn tuin poepten. Gatver, dan wil je met je handen in de grond een plant ergens inzetten en grijp je daarin. En al die kattenbezitters (enkelen daargelaten) laten hun beest gewoon dit soort zaken uithalen en vogeltjes opeten. Mijn mening: heb je een kat, zorg dan dat hij bij jou in huis is of niet verder komt dan je eigen tuin.
Gelske Beekhoff

Wij hebben 13 jaar lang een prachtige hond gehad. Nanda was echt ons maatje. Helaas hebben wij haar op 13-jarige leeftijd moeten laten inslapen.
Het nadeel van een huisdier, naast alle andere voordelen, dat je eraan vastzit. Denk daarbij aan uitlaten of enkele dagen er even tussen uit willen. Op grond daarvan hebben wij geen huisdier meer genomen.
Wij genieten van onze vrijheid. hebben nu kleinkinderen. Niet te vergelijken met huisdieren natuurlijk. Ook nu zijn wij gebonden aan wensen en mogelijkheden die zich voordoen. Prachtig om beide werelden te hebben meegemaakt en mee te maken. Het is belangrijk om dingen te doen die je aanstaan.
Klaas Dragtstra

Klaas Dragtstra, wij nemen de hond gewoon zoveel mogelijk mee.
Ben Sanders

Hondenbelasting is niet normaal, uitlaatplekken zijn weg gehaald en de mooie poep-afvalbakken gesloopt, ik betaal al minstens 30 jaar voor m’n mini hondjes, afschaffen die hondenbelasting, ruim altijd de poep op! Hoezo dan belasting betalen?
Wilma van Delden

Anderen horen geen last te hebben van jouw huisdieren. Dit geldt dus ook voor de katten. Hondenbelasting afschaffen, of gebruiken om de hondenpoep op te ruimen en handhaving van de opruimplicht.
Ronald van Dorland

Een huisdier is ook een verantwoordelijkheid, jij geeft hem onderdak maar bepaalt ook zijn vrijheid.
Jos en Herta Stoevenbeld 

Huisdieren, het woord zegt het al: “Dieren die in huis gehouden worden”. Voor veel mensen een afleiding, liefde en plezier. Voor anderen ergernis en je kunt er behoorlijk allergisch voor zijn met niesbuien, kortademigheid, jeuk en wat je er allemaal aan over kunt houden.
Henk Vogelzang

Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04