Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bent u wel woke? Anders wordt u gecanceld

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Velen van u zullen denken, waar hebben ze het over, anderen weten precies wat er bedoeld wordt. Het woord “woke” van het Engelse awake en betekent “wakker ((ge)worden)”. Het is van oorsprong een term voor het bewust zijn van racismeproblematiek en van alle soorten van sociale onderdrukking. Wie “woke” is, heeft de ogen geopend voor hoe onrechtvaardig de wereld is en ziet dat onrecht zich ook schuilhoudt op plekken waar je het voorheen niet vermoedde. Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie horen daar ook bij. De laatste jaren is de betekenis van dit woord toch drastisch gaan schuiven. In 2019 in de Oudejaarsconference van Claudia de Breij kon je het goed merken, in haar hele optreden was ze uiterst voorzichtig om maar niemand te kwetsen. Doe je dat wel dan lig je er uit. 

Inmiddels kan Zwarte Piet niet meer, blanken heten tegenwoordig witte mensen, mannen en vrouwen kan niet meer, het zijn nu mensen, een vrouw menstrueert niet, nee, een mens menstrueert. Ali B, Marco Borsato en anderen worden, al of niet terecht, gecanceld. Ze liggen er uit! Het woord ‘woke’ wordt nu overal scheutig in het rond gestrooid. Het is een containerbegrip geworden voor alles wat links, progressief en activistisch is. Het roept een beeld oproept van je moet meedoen. Als je Black lives matter zegt, wat wil zeggen dat zwarte mensen er toe doen, is er niets aan de hand, maar als je zegt White lives matter, kom je voor het gerecht. Als je zegt: “minder Marokkanen”, kom je voor het gerecht, maar als je zegt: “de helft van de boeren moeten weg”, dan heet dat ineens agenderen.Snappen we het nog, of … worden we er niet doodziek van? Oh, nee “doodziek” kan ook niet meer. Dit gevoel van opgedrongen krijgen roept op zijn beurt weer reacties op. Woke is voor velen een handige vergaarbak voor idiote ideeën van mensen  die anders denken dan zij. Het gaat zover dat onze minister van justitie al waarschuwde voor “wokisme” als een gevaar voor de maatschappij. Dat lijkt misschien lachwekkend, en daarmee onschuldig. Maar dat  in parlementaire debatten regelmatig  over het ‘woke-virus’ dat rondwaart gediscussieerd wordt, stemt toch tot enige ongerustheid. Is dat woke-virus besmettelijk?

Ook dit jaar was het weer bal. Naast de welbekende soundbites over massa-immigratie, omvolking en islamisering, ditmaal iets nieuws: een uitgebreide aanklacht jegens de immer oprukkende woke-dictatuur, van blank, de VOC trots, de straat namelijk van de zeehelden en de gouden koets. Eigenlijk álles willen “ze” verbieden. Heeft dat wel met links of rechts te maken of is het gewoon conservatief? Daadwerkelijk zijn veranderingen in de maatschappij zichtbaar. De Nederlandse Spoorwegen verwelkomt passagiers niet meer met “Goedemorgen, dames en heren”, maar met “Goedemorgen reizigers”. Toiletten worden genderneutraal gemaakt en er zijn veegpieten bij  het Sinterklaasfeest. Er zijn inmiddels vele mensen die denken: “Al die gekkigheid, ze kunnen m’n rug op!” Maar wat vindt u? Graag uw mening.

Reacties kloof randstad-regio

De oorzaak van de kloof tussen de randstad en de regio is m.i. te verklaren uit de samenstelling van de tweede kamer. Als je deze samenstelling per provincie gaat bekijken is deze volkomen scheef. De regio voelt zich niet vertegenwoordigd in deze tweede kamer. En dit is al decennia lang. De randstad Noord Holland (42), Zuid Holland (50) en Utrecht (18) leveren verre weg de meeste kamerleden. Drenthe(1), Friesland (1), Groningen(4), Flevoland(2), Overijssel(5) zijn ver ondervertegenwoordigd ten opzichte van het aantal inwoners. De bewoners van deze provincies voelen zich dan ook niet vertegenwoordigd in deze tweede kamer. Zij kennen niemand bij naam of van gezicht. Dit verklaart dan ook m.i. de trage afhandeling van de schade in Groningen en Limburg en de opkomst van de BBB. Het is een ver van mijn bed show wat daar in Den Haag bedisseld wordt. Ik denk dan ook dat oorzaak ligt bij de politieke partijen zelf. Laat die eens in eigen boezem kijken en ook “verplicht” mensen uit de regio op een verkiesbare plek gaan zetten en niet alleen hun “vriendjes” uit de randstad. Een tweede kamer samengesteld naar rato van het aantal inwoners van de provincie. Overijssel zou met 1.7 miljoen inwoners tenminste 15 zetels moeten hebben.  
Philip Tepper

De kloof bestaat al jaren en als ik mijn dochter dit vertel wimpelt ze dit weg als onzin. Mijn dochter woont al jaren in de randstad. Zelf heb ik een discussie gehad toen ik nog werkzaam was met een van de meisjes op kantoor. Dan moest ik vertellen dat ons kantoor in Alkmaar gevestigd was. Een jaar of 15 geleden was dat gesprek dat ik had tijdens het rijden en via de handsfree autotelefoon een van deze dames op kantoor in Alkmaar merkte op dat ze mij wel redelijk kon verstaan maar mijn collegae uit Winterswijk helemaal niet. Nu moet u weten dat mijn collega een beetje binnensmonds en Achterhoeks sprak. Tegen haar, de dame in Alkmaar zei ik toen. Tja we hebben allemaal ons eigen dialect. Waarop zij een beetje gepikeerd zei, ik spreek geen dialect! De opmerking. ”Oh dat doen ik wel eve” kwam gewoon uit haar mond. Jawel zei ik toen, dat heeft ook een naam namelijk Westfries! Ze werd helemaal stil en was er 100% van overtuigd dat zij ABN sprak en wij boeren waren. De arrogantie alleen al! Dit is namelijk ook een deel van de kloof en die is er zeer zeker.
Henk Vogelzang

Toen ik een keer een vergadering had met een collega uit Dordrecht, vroeg hij; kun je niet hier naar toe komen ! De achterhoek? Enschede dus, is wel erg ver weg voor ons (van hieruit leek hem de afstand dus wel te doen).Toen we uiteindelijk hadden afgesproken om op kantoor in Hilversum bij elkaar te komen, kwam hij daar (veel) te laat opdagen.  
Andre van Aarsen

Die westerlingen komen wel allemaal deze kant op omdat de huizen hier goedkoper zijn. 
Henk de Vries

Ja Enschede krijgt minder aandacht dan de randstad, maar er zijn vast veel omwonenden die vinden dat de kloof loopt tussen het stedelijke Enschede en het Broekheurnse platteland. Waar loopt die kloof nou? Die kloof zit vooral in ons hoofd; het denkt lekker gemakkelijk, maar leidt al te snel tot veroordelen van mensen aan de andere kant van de kloof. De onderlinge verschillen tussen de mensen aan één kant van een kloof zijn meestal groter dan de verschillen over de kloof heen. Breng wat begrip op. Een boer wordt zomaar niet uit vrije wil een industriële megastalhouder die in Brazilië nog eens drie keer zoveel land gebruikt voor de sojateelt zodat zijn vee lekker veel zuivel en vlees produceert voor de export. En een stedelijke lid van de Partij voor de Dieren vindt het ook verschrikkelijk dat schapen worden doodgebeten omdat we wolven hebben in het aangeharkte plantsoen dat we Nederland noemen. De meeste kloven zijn een te simpele opdeling van de werkelijkheid. Mag ik ook even? De grootste simpele kloof is dat er 2000 Nederlanders zijn (waarschijnlijk op een plattelandsgoed wonend) die meer bezitten dan de armste helft van Nederland. 
Erik Mulder

De kloof tussen het Westen en die in hun ogen “achterhoek-locatie” blijft de gemoederen bezighouden. Jammer, dat men aan de andere kant van de IJssel zo denkt. Toch is het oosten veel verder dan het westen. Wij hadden al een enter, terwijl men in het westen nog geen toetsenbord kende. Ook de stelling, dat ons wordt verwezen, dat naar het oosten zo ver rijden is. Men veronderstelt, dat van het oosten naar het westen korter rijden is. Stel, dat het zo zou zijn, dan is een bezoeker uit het westen aan het oosten toch sneller thuis, als hij of zij weer terugrijdt. Het is hoe je er tegenaan kijkt. Afgelopen week, tijdens een bezoek aan Nieuwegein, kreeg ik wederom te horen, dat je beter in het westen kunt wonen, dan in de Achterhoek of Twente. Op mijn vraag waarom dan veel personen uit het westen verhuizen naar Oost Nederland, daarop had men geen antwoord. Ach, de wijzen komen uit het oosten, maar dat waren er ook maar helaas 3. Gelukkig heeft men bijgeleerd.
Klaas Dragtstra


Afbeelding
Expositie Connect-U 4 uur geleden
Afbeelding
Nog één klus verwijderd van Europees voetbal 4 uur geleden
Afbeelding
Femke Bol is dé ster bij de FBK Games 5 uur geleden
Afbeelding
Harmonie als dé zomerse theaterverrassing in Twente 5 jun., 11:10
Afbeelding
Tweede voorstelling Twintigers aan Z 4 jun., 10:13
Afbeelding
AC Tion viert 75-jarig bestaan met reünie 3 jun., 14:35
Afbeelding
Snoei kastanjebomen 3 jun., 11:15
Afbeelding
Expositie Malte Bruns en Inge Meijer 2 jun., 17:31