Afbeelding
Foto: Shutterstock

De mening van Enschede: Subsidie verlenen, ja of nee?

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Als iemand iets wil opzetten of organiseren dan is een van de eerste vragen die voorbij komt:“Waar is subsidie te halen?”. Deze vraag is niet geheel onterecht, want je kunt je niet voorstellen waar subsidie voor wordt verleend. Ja, bijna voor alles, of is dat niet zo? Zo kennen we de eenmalige subsidies, bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen, maar tegenwoordig ook al voor de aanschaf van een regenton. Ook kennen we de structurele subsidies zoals de jaarlijkse bijdrage aan bijvoorbeeld het Muziekkwartier, de Marathon, de Military en de jeugdsportsubsidie (verenigingen krijgen een bijdrage per jeugdlid). 

Incidenteel worden subsidies verleend bij bijvoorbeeld renovatie van gebouwen, binnenstads- en wijkactiviteiten. Hier wordt geld gegeven om een deel van de kosten te financieren. Bij de organisatie van nieuwe activiteiten wordt dikwijls een opstartsubsidie gegeven met de bedoeling dat daarna de activiteit elf supporting is. Maar lukt dat ook altijd? En we kennen de probleemgevallen. De ijsbaan in Twente ontvangt elk jaar van de gemeente subsidie, maar die is lang niet toereikend. Daarom vraagt de gemeente van omliggende plaatsen om ook een bijdrage te leveren, en een enkele gemeente heeft dat ook voor het komend jaar toegezegd. Maar dat is maar voor één jaar. Hoe moet het daarna dan verder? Als er geen structurele subsidie komt is de ijsbaan gedoemd te verdwijnen. Willen we dat? 

Dan nog iets, al die subsidies betalen we natuurlijk zelf via onze belastingcenten. Er wordt dus nogal eens geopperd om met al die subsidies te stoppen, als het er niet uit kan, dan maar stoppen met de activiteit. Ook is het zo dat maar een beperkt aantal mensen profiteert van de subsidie. (Wie gaat er naar Het Muziek Kwartier?) 

>Nu staat het nieuwe zwembad eraan te komen. We zijn geen helderzienden, maar we kunnen u wel vertellen dat zonder structurele subsidie of een forse inbreng van de gemeente, we hier de ijsbaan achterna gaan. 

Dus wat wilt u? In welke gevallen bent u voor subsidieverlening en in welke gevallen beslist niet? Graag uw mening!

Reacties op online kopen 

Het feitelijke shoppen, met andere woorden het betreden van een winkel, zal inderdaad en misschien wel helaas, afnemen. Het online shoppen biedt vele mogelijkheden. Ik bestel zelfs voor het paling roken de paling nog online. Vanuit je luie stoel of vanachter je pc kun je online heerlijk winkelen. Het Covid-19 tijdperk heeft het online shoppen in de lift geholpen en steeds meer personen hebben besloten deze nieuwe tak van winkelen zich eigen te maken. Misschien is het een optie voor het oude shoppen in te spelen op de nieuwe mogelijkheden. Of het daadwerkelijke shoppen, zoals voor Covid-19, zal verdwijnen lijkt mij te ver gezocht. Het even de stad in willen en na het shoppen een terrasje te nemen zal onveranderd het straatbeeld van het centrum blijven beheersen.
Klaas Dragtstra

In de stad winkelen.
Geja Vierdag

Tegenwoordig is het duidelijk meer ‘’fun shoppen’’. In tegenstelling tot enige tijd geleden het ‘’runshoppen’’. Hierdoor zal het winkelbestand nog verder slinken en de grote internetwarenhuizen of verzenders van goederen toenemen. Voor de gezelligheid zal dit funest zijn, de steden zullen vervallen tot spooksteden.
Henk Vogelzang

Het online winkelen heeft een aanzienlijke impact op het fysieke winkelbestand, niet alleen in Enschede. Het opkomende gebruik van e-commerce heeft geleid tot veranderingen in consumentengedrag, waarbij steeds meer mensen ervoor kiezen om producten en diensten online te kopen vanwege het gemak, de brede selectie en vaak concurrerende prijzen. Deze verschuiving naar online winkelen heeft geleid tot uitdagingen voor fysieke winkels, vooral voor kleinere en meer gespecialiseerde winkels. Ze moeten zich aanpassen om relevant te blijven in een markt waarin online winkelen steeds populairder wordt. Sommige traditionele winkels hebben moeite om te concurreren met de lagere prijzen en het gemak van online winkelen, wat kan leiden tot sluiting van winkels.
Het is echter belangrijk op te merken dat de impact van online winkelen op het winkelbestand afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de demografie van de stad, de beschikbaarheid van e-commerce-infrastructuur en de inspanningen van lokale ondernemers om zich aan te passen aan veranderende consumentenvoorkeuren. Sommige winkels hebben met succes zowel een fysieke winkel als een webwinkel. Help winkeliers met de overstap naar online verkoopkanalen.
Jaarlijks komen rond de 75.000 Duitsers een dagje Enschede doen. Gezamenlijke marketingcampagnes leiden in het grote Duitse achterland: Westfalen! Laat ondernemers een basiscursus Duits doen.
Tot slot: gepensioneerden worden door de vergrijzing een belangrijke doelgroep. Zorg ervoor dat winkels en openbare ruimtes toegankelijk zijn voor hen.
Eddy Oude Voshaar

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48