Afbeelding

Patrick Ros

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Je begrijpt ook steeds beter jouw rol in het bestaan. We bouwen allemaal een bestaan op. Elke dag opnieuw.

Deze opbouw verloopt niet vlekkeloos. Een tijdje gaat het goed, maar dan weer minder. Als je er even bij stilstaat, is de reden is te vinden in deze natuurwet: Alles verandert continue. Er is geen stilstand waar dan ook te vinden. Zelfs het absolute nulpunt of een rots kent nog beweging, zei het langzaam. Mensen moeten ook elke dag bewegen of handelen.

Alles verandert continue… hoe ga je daar beter mee om?

Iedereen kent wel het mooie overzichtelijke gevoel dat alles klopt, de controle is dan hoog. Het gevoel van welzijn ook. De veiligheid tevens. We leven in een mooie wereld die echter wel steeds verandert. Jij verandert ook mee. Als veranderingen op de een of andere manier te snel lijken te gaan, is het overzicht lastiger te behouden. Dan kunnen we in de problemen komen. Er komen te veel indrukken en het verwerken daarvan lukt niet optimaal.

Toch heb je het verlangen om je leven of een bestaan op te bouwen. Je zult in het leren omgaan met veranderingen vast al enige vaardigheid hebben ontwikkeld. Via ouders en familie, opvoeding, scholing, werkervaring, relaties. Je geeft het leven vorm. In de loop der tijd bouw je je leven op. Je krijgt het allemaal wat beter op de rit. Dan ontstaan helaas ook direct de zorgen, om dat weer te verliezen. Dat zorgt ervoor dat we niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen. We krijgen derhalve een spanningsboog: ik verlang naar iets, maar als ik dat heb kan ik het weer kwijtraken.

Hoe kun je als mens nou beter omgaan met de veranderingen die inherent aan het leven en de opbouw verbonden zijn, de spanningsbogen? Het wordt duidelijker dat de tijd nemen om jezelf te onderzoeken, wel eens erg nuttige tijd zal blijken te zijn. Dit is de reden dat we onze leerlingen langzaam vertrouwd maken met éénpuntigheid of meditatie. 

Ter voorbereiding zijn er zes andere stappen. Zo keer je naar binnen en je voelt beter waar je kunt bijsturen. Door te zien waar de schoen wringt komt er een leerervaring om het de volgende keer anders aan te pakken. Eénpuntigheid maakt je vrijer in denken en handelen. Het leven blijkt zich mooier te ontvouwen.


Kom ook eens langs voor een vrijblijvende kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

www.yogaschool.nl

Yogaschool Enschede

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 17 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20