Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Schande

Column

De marathon staat weer voor de deur. Die van Enschede dus, de oudste van het land. En op Kosice in Slowakije na zelfs de oudste van Europa.
Al in 1947 gingen ze hier van start voor die vreselijke afstand van 42 kilometer en 195 meter. Met zijn 51’en. Moet je zondag eens kijken hoeveel er nu de hele marathon gaan lopen. Het schijnt dat het aantal deelnemers met zo’n 40 procent is toegenomen. Een kleine 2000 doen de hele en ruim 5000 de halve! Ook mooi, er is een Kidsrun in Boekelo! Jong geleerd, oud gedaan, zal ik maar zeggen. Deze jongen begon pas op zijn 44ste met hardlopen. Beetje laat, ja, maar ik was dan ook al jaren een luie voetballer hè. Bal in de voet, dat werk. En goed in de derde helft. De vierde helft, de vijfde helft.
Mijn eerste wedstrijd was de Monnikenloop op Schiermonnikoog. Het was de eerste Monnikenloop ooit en de 12,5 kilometer door de duinen en over het strand was ontzettend zwaar. Als ik de chip uit mijn veters had willen plukken was ik nooit meer overeind gekomen - dat gevoel.
Dat van die chips in je schoenen heb je nu niet meer. Tegenwoordig zitten ze in je startnummer. Vooruitgang! Mijn tweede wedstrijd was de halve van Egmond en ook dat was langs het strand en door de duinen en ontzettend zwaar. Gelukkig was Grote Broer weer mee om de chip uit de veters te halen. Twee uur en tien minuten was de tijd in Egmond. Daar zou ik zondag heel blij mee zijn geweest.
Zou, want deze jongen doet niet mee. Ik zit in een dip. En dat komt door Ajax. Hoe kunnen we daar nou verliezen? Een schande, zei Daan Rots. Maar ja, we hadden een scheids die een penalty gaf terwijl de verdediger die een overtreding maakte, het slachtoffer én de bal buiten het strafschopgebied waren...
We krijgen drie keer zoveel pennels tegen dan dat we meekrijgen. Een schande.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Hij voetbalde voor Enschedese Boys, Vosta en PW. En voetbalt nog steeds in de Pindacup. Horecagelegenheden die nog mee willen doen, kunnen zich melden via assink@home.nl. Zondag 23 juni bij PW.

Column Hans Assink

Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09