Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Zout

Column

Soms zijn de verwachtingen te hoog. Zoals bij de derby van onze efcee tegen Heracles. Het echte hoogtepunt was voor de wedstrijd al, met het mooie spandoek van Vak P: ‘Twentse paastradities: eier tikk’n en de fik d’r in’.
Het moment van de enige goal was het tweede hoogtepunt en ook daar was Vak P nadrukkelijk bij betrokken. ‘Ze zijn begonnen’ zei ik op vak 314 tegen mijn buurman uit Almelo toen Vak P en de rest van het stadion massaal achter de ploeg gingen staan. Binnen de minuut schoot Boadu raak. Verder was het een wedstrijd van snel de drie punten bijschrijven en weer door. Appeltje eitje was het zeker niet, al was het Pasen.
Soms zijn de verwachtingen laag. Dat heb ik bijvoorbeeld als het over de NAM gaat en het injecteren van smerig afvalwater in de Twentse bodem. Zolang de NAM daar niet nadrukkelijk definitief afstand van neemt, vertrouw ik die club niet. Ze hebben nog steeds een vergunning om die ongezonde pruttel hier te lozen.
Dan de verwachting hoe het met Nobian zal gaan. Die hebben een vergunning gekregen om 14,5 miljoen ton zout uit de bodem te halen in de buurt van Haaksbergen, richting Sint Isidorushoeve. Dat is me nogal wat, 14,5 miljoen ton zout! Wat moeten we in Gods naam met al dat zout?
Oké, op een eitje doen misschien, al is een eitje zonder zout ook prima. Doe ik al jaren. Zout is ook helemaal niet gezond toch. Maar het is me een raadsel waarom welk bedrijf dan ook toestemming van de regering zou moeten krijgen om ergens 14,5 miljoen ton zout uit de grond te halen. Goud, oké, maar zout?
En je kunt het uittekenen hè. Op een dag verzakt de bodem. Op een dag is er een aardbeving. Ik gun de actiegroep ‘Laat de Hoeve niet zakken’ alle succes. En ik ben blij dat ik in Eanske woon en niet in Hoksebargn.
En dat zout kun je toch ook uit de zee halen.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Piet staat voor Passie In Elke Tekst. En - hoe mooi is dat- voor Pasen Is Eitje Tikk’n! En als je zout uit de zee haalt, doe je gelijk wat tegen de zeespiegelstijging. 

Column Hans Assink

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52