Theo Jongman gaat voorlopig nog niet  met pensioen.
Theo Jongman gaat voorlopig nog niet met pensioen.

‘Altijd een reden om op te staan’

Algemeen

In deze reeks verhalen van mensen uit Enschede, die al met pensioen zijn of dat binnenkort gaan en wat hun ervaringen en verwachtingen zijn over die pensioenperiode.

Enschede - Dit keer in gesprek met Theo Jongman, binnenkort 65 jaar, en werkzaam bij Alifa Welzijn Senioren als adviseur seniorenwerk. Hij is nog niet zo bezig met pensioen gaan, want hij zit nog volop in het werk, bruist van de nieuwe ideeën, heeft genoeg in zijn werk te doen, is enthousiast en gedreven.

Confrontatie

Maar zo langzamerhand wordt hij toch met zijn leeftijd geconfronteerd door mensen uit zijn omgeving “Hoe lang moet je nog?”. Echt een confrontatie vindt hij dat en hij haalt lachend Sartre aan “Jouw omgeving bepaalt jouw leeftijd!”.
Met het ouder worden zelf heeft hij geen moeite. “Nu ik ouder word, hoef ik niet alles meer te weten of te begrijpen, als ik het maar accepteer.’’
Een andere collega gaat ook over een paar jaar met pensioen. Samen zijn ze al wel bezig om een soort ‘feitenrelaas’ (kennisoverdracht met feiten, ervaringen en lessen) samen te stellen, zodat opgebouwde kennis niet verloren gaat als ze vertrekken bij Alifa.
Vier keer per week fietst hij van en naar zijn werk, extra sporten hoeft dus niet. “Een heerlijk moment, het maakt mijn hoofd weer leeg, ik kan genieten van de telkens veranderende natuur om me heen, veel relaxter dan met de auto.”

Hij is trots op wat hij tot nu toe in het leven geleerd en gedaan heeft, zowel op het werk als privé.

Droomhuis

Zijn vrouw is acht jaar jonger en heeft een eigen carrière. Samen praten ze regelmatig over hoe het zal zijn na het pensioen. Zij wil dan ook minder werken, zodat ze samen de tijd hebben om op de bonnefooi met de auto en de hond op stap te gaan.
En als droom hebben ze om later in een ‘mooi huis achteraf in de natuur’ te gaan wonen. “Het zal wel een droom blijven, want die huizen zijn niet meer te betalen”.
Tien jaar terug hebben ze hun huidige woning gekocht, deze is levensbestendig, geïsoleerd en in een fijne buurt. Noaberschap is daar echt een werkwoord, er is een groepsapp, er wordt voor elkaars dieren en planten gezorgd, jaarlijks een barbecue.

Uit het hele gesprek blijkt wel dat natuur voor Theo belangrijk is. Het geeft rust. Hij wandelt regelmatig met de hond en raapt dan ook vuil op (mondkapjes, blikjes en dergelijke.).
Als hij straks gepensioneerd is, wil hij in groepsverband op uitvoerend niveau vrijwilligerswerk in de natuur en voor goede doelen doen.
Juist in groepsverband, omdat hij nu met zijn drukke werk al veel contact met mensen heeft, veel praat en privé dan juist de rust opzoekt. Als het werk wegvalt, zal dat omgekeerd zijn. Vrijwilligerswerk en nieuwe hobby’s gaan die nieuwe sociale contacten brengen.

Een positief in het leven staande man, die elke dag zin heeft om op te staan, omdat hij plezier heeft in alles wat hij doet!

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 14 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 16 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20