Drie dames van de Krekkel op straat bij een optreden in het Duitse Lüchow. (Foto: Jan Kranenberg)
Drie dames van de Krekkel op straat bij een optreden in het Duitse Lüchow. (Foto: Jan Kranenberg) Foto: jan kranenberg

Vernieuwde folklore bij De Krekkel

Algemeen

“Kiep’n Kerl, kan ik een stuk Sunlight zeep bij je kopen?” Dit hoorde de Kiep’n kerl tijdens het optreden van de Dansgroep de Krekkel onlangs bij de Posten. De Kiep’n kerl, een ouderwetse marskramer, is sinds kort een onderdeel van het programma van dansgroep de Krekkel. De Kiep’n kerl brengt op humoristische wijze zijn nostalgische spullen aan de vrouw of man. Aldus Erna van de Pieterman, voorzitster van Dansgroep de Krekkel.

Enschede - Dit is een van de vernieuwingen die Dansgroep de Krekkel heeft geïntroduceerd.
Zo is er ook het welbekende lied van “Anton met den Bok” te zien en horen en als klapper een historische modeshow. In deze show ziet het publiek alle aspecten van de Twentse kleding van vroeger. Naast een bruid en bruidegom komt er een bonte stoet van bruiloftsgasten voorbij. Dit varieert van deftige fabrikanten tot de gewone man en vrouw uit het werkvolk. Het bruidspaar en alle gasten zijn gekleed in de kleding uit de historie van Twente.

Natuurlijk zijn ook de bekende Twentse volksdansen te zien, uiteraard begeleid door onze accordeonisten. Maar de Krekkel is meer dan dat.

Wat begonnen is als traditionele dansgroep groeit nu uit naar een podium voor dans, cultuur en muziek.

De Twentse cultuur is zoveel meer dan allen boerendans op accordeonmuziek. De Krekkel wil graag een breder palet van deze cultuur laten zien. Je kunt hierbij denken aan andere muziekinstrumenten zoals bijvoorbeeld viool of klarinet, liedjes in dialect, zoals die vroeger op de verjaardagen gezongen werden en een leuke act of sketchje

Naast de altijd gezellige wekelijkse repetities wordt en natuurlijk ook opgetreden.

Veel optredens zijn in Enschede en omstreken, maar even goed wordt de Driekusman in heel Europa gedanst. Op deze manier kan het publiek in het buitenland genieten van de Krekkel en omgekeerd komen de buitenlandse groepen op het Krekkelfestival, dat altijd eind augustus gehouden wordt. Hier zijn ook de ouderwetse fietsen of vélocipèdes, met grote voorwiel en kleine achterwiel, waarop met soms acrobatische toeren wordt gefietst.

Op deze manier draagt de Krekkel haar steentje bij aan gezelligheid, cultuur en internationale vriendschap.

Nieuwe leden
De Krekkel zoekt nieuwe leden die naast een hoop gezelligheid ook nog één van onderstaande talenten met zich mee brengen.

Heb je passie voor de kleine kunsten? Gevoel voor muziek? Hou je van presenteren en voor een groep staan? Mag je graag acteren? Kun je dansen of ben je creatief en wil je meedenken in de ontwikkeling van ons repertoire?

Dan is de Krekkel op zoek naar jou. Kom gerust een keer langs of stuur een WhatsApp naar Erna op: 06-83901932 of bekijk de Krekkel op facebook.

Overigens is de Sunlight zeep niet verkocht want die heeft de kiep’n kerl nog nodig voor de volgende optredens.

Door Erna van de Pieterman/De Krekkel

enschedese groepen uit de amateur kunst laten zich zien

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54