Afbeelding

Feestdagen op de schop?

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Is het tijd om de feestdagen aan te gaan passen aan de veranderende samenleving? ‘De Nederlandse identiteit wordt bedreigd’ was in het verleden een terugkerende stelling tijdens de verkiezingsdebatten. De burgers zouden zich grote zorgen maken over het verval van Nederlandse normen en waarden, Nederland is geen christelijk land meer. 

Onze stad is ook meegegaan in die veranderende samenleving met meerdere religies, maar ook met en een groeiende meerderheid van niet-gelovigen. Daarom is het niet vreemd dat de op de christelijke religie gebaseerde feestdagen, zoals Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis, aan anders-gelovigen en niet-gelovigen worden “opgelegd”, voor zover je van opleggen zou kunnen spreken. Eigenlijk doet dat geen recht aan de huidige samenstelling van de bevolking. Is het tijd om ze af te schaffen en alleen neutrale feestdagen te vieren? Zo zou je met de kerst het Verlichte bomen feest, met Pasen het Voorjaarsfeest, met Pinksteren het Zomerfeest en in het najaar een Herfstfeest kunnen vieren.

Je zou je voor kunnen stellen dat een groot deel van de bevolking het gevoel heeft dat ze niet kunnen zeggen wat ze echt denken over het samenleven met verschillende geloven en culturen. Een deel van de bevolking meent dat onder invloed van nieuwkomers steeds vaker de Nederlandse tradities ter discussie gesteld worden. Voor de meeste mensen is het wel duidelijk wat er bedoeld wordt met ‘de Nederlandse identiteit’. Het gaat om de christelijke normen en waarden, Nederlandse tradities en feestdagen, zoals Koningsdag en Sinterklaas mét Zwarte Piet. Ze zijn trots op de Nederlandse geschiedenis, handelsgeest en op helden uit heden en verleden: van Michiel de Ruyter tot Johan Cruijff. Typisch voor de Nederlandse mentaliteit vinden ze de directheid, tolerantie en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Een groot aantal mensen hebben het gevoel dat de tradities waar ze van houden nu opeens besmet zijn. Ze menen dat ze zich moeten aanpassen aan mensen met een migratieachtergrond, terwijl die zelf in hun ogen weinig respect hebben voor Nederlandse gewoontes. Ze hebben het meest moeite met moslims, van wie de gebruiken volgens hen het verst van onze cultuur af staan. De Nederlandse samenleving vindt haar oorsprong in de joods-christelijke traditie, het humanisme en de Verlichting. Deze beschaving fundamenten vormen samen met de Nederlandse taal, de vaderlandse geschiedenis en de Grondwet, de grondslag voor onze nationale identiteit.

Tijdens deze verkiezingscampagne hoor je hier weinig over. Het zal te ingewikkeld worden om alle religieuze feestdagen algemeen te laten worden. Moet de viering van de verplichte feestdagen een keer op de schop? We zijn benieuwd naar uw mening!

Reacties Bestuurscultuur

Gemeente Enschede luisteren naar haar bewoners? Laat mij niet lachen. Kijk eens naar de opvang asielzoekers aan de Parkweg. Eerst achter gesloten deuren beslissen en het dan de bewoners door de strot drukken. Ze hadden het geleerd van Dolphia, maar met leugens en bedrog is de gemeente Enschede goed bekend. Kijk eens naar Groen/Blauw daar is met geen woord over gerept met de bewoners. Ja, toen het al besloten was, was er een kleine bijeenkomst om iedereen de mond te snoeren. 

In Enschede is het net als in Den Haag. Al die ambtenaren denken dat ze ver boven de bevolking staan, want van een democratie kun je niet meer spreken als je in de gemeenteraad wil dan moet je harder kunnen liegen dan een paard kan lopen.
Bernard Weissink

Waarom zou er een nieuwe transparant bestuurscultuur komen? Is er zelden geweest, Twente is conservatief. In Tubbergen staat een standbeeld voor Ariens. Hij gold als progressief. Nederland is een conservatief land met rare energie. Het duurt 25 jaar ook met Omtzigt, die het vaak over cijfers heeft en denkt dat hij gelijk heeft.
Herman Ketz

Maak het voor iedereen begrijpbaar! Ja is ja en nee is nee. Ik ben van weinig woorden.
Johan Ballast

Nagekomen reactie Carillon geeft sfeer

Ik ben een voorstander om het carillon vaker te laten spelen, persoonlijk word ik bij het horen van de klanken van het carillon plotsklaps vrolijk, dat gun ik iedereen in Enschede.
Bea de Groot

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54