Afbeelding

De mening van Enschede: De tram van Enschede

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Van 1908 tot 1933 reed de Enschedese elektrische tram van station Enschede naar Glanerbrug. Het was TET 1. TET is de afkorting van Twentse Elektrische Trammaatschappij. Enige jaren geleden is een oud tramstel van de TET ontdekt in een bos in Overdinkel. Een groep historici en tramliefhebbers willen het 110 jaar oude en dan gerestaureerde tramstel opnieuw laten rijden in 2025, als Enschede 700 jaar bestaat. Hij zou dan moeten pendelen tussen de binnenstad van Enschede en De Museumfabriek in de wijk Roombeek. Is dat een goed idee? 

De Enschedese gemeenteraad heeft besloten dat de tram weer naar Enschede moet komen. Wethouder Jeroen Diepemaat gaat op zoek naar de financiële middelen, vrijwilligers en bedrijven die eraan kunnen meewerken. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het chassis van de tram en gelukkig zijn de meeste onderdelen nog aanwezig. Er lopen aanvragen van de Historische Sociëteit bij grote fondsen met als resultaat dat twee aanvragen worden gehonoreerd. Het sociaal maatschappelijk fonds van de Rabobank Zuid en Oost met een bijdrage van 25.000 euro en het Mondriaan Fonds met een principe toezegging van 50.000 euro. 

Een aantal maanden  geleden heeft de Gemeenteraad van Enschede een motie aangenomen waarin aan B&W opdracht wordt gegeven om in de zomernota 100.000 euro vrij te maken voor dit doel. In Overloon wordt intussen stug doorgewerkt aan de restauratie. Zodra wethouder Diepemaat een ruimte heeft gevonden waar de tram verder afgebouwd kan worden, komt hij naar Enschede. Zo lang dit allemaal nog niet rond is, blijft hij in Brabant, waar de oud voorzitter van de tramweg-stichting er twee dagen per week aan werkt met af en toe een vrijwilliger als assistentie. Het volledige team bestaat uit Dick Buursink, Jan Astrego, Jan Brummer, Erik Kroese, Bas Schenk en Roel Ras met als restaurateur Jos Koopmans. De voorzitter van het team T.E.T. Tram 1 Enschede is Dick Buursink, hij is voorzitter is van de SSHEL, Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Deze stichting heeft zich al anderhalf jaar voor de tram ingezet, maar trok zich wegens gebrek aan geld terug uit het project. 

De aanleg voor de rails kost ongeveer 1000 euro per meter. 1 kilometer zou dan op 1 miljoen euro komen en dan is de elektrificatie nog niet berekend en er moet personeel opgeleid worden tot trambestuurder. Is dit wel financieel haalbaar? Ook heb je monteurs nodig voor het dagelijks onderhoud en dan zit je ook nog met de hinderwet, de vergunningen en de verkeersveiligheid systemen. De tram wordt rijklaar gerestaureerd zodat hij uitgeleend kan worden. Al met al kunnen wij vaststellen dat de steun groot is. Is die steun wel groot genoeg? 

De laatst levende passagier Narda Everts van Tram 1 is onlangs overleden, zij werd 102 jaar. Haar kinderen schonken 500 euro uit haar naam. Narda werd ruim 102 jaar geleden geboren in een rijtjeshuis op Twekkelerveld in Enschede. Toen ze 38 jaar was emigreerde zij naar Nieuw Zeeland, waar ze haar kinderen vertelde hoe ze vroeger als kind met Tram 1 ging. In april overleed ze. 

Moet de tram weer rijden bij het 700 jarig bestaan van Enschede?  Zou dit wel haalbaar zijn? Graag uw mening!

Reacties vallen van het kabinet

En hij dacht nog wel het roer stevig in handen te hebben, alleen er zat geen schip aan vast, zodat zijn beleid de laatste jaren als stuurloos mag worden gekenmerkt. Het vallen lag in het verschiet van de ontwikkelingen. Diverse belangrijke dossiers daar was de ijdele Mark “mee bezig”. Alleen op de verbinding met Pieter Omtzigt heeft hij zich overduidelijk laten kennen. Omtzigt werd op een manier door de club van Vak K behandelt daar lusten de honden geen brood van. Gelukkig kunnen wij als burgers een tijdvak afsluiten. Wim Kan zei ooit: “Uithuilen en opnieuw beginnen”. Wij zullen zien.
Klaas Dragtstra

Het kartel kabinet had al veel eerder moeten vallen over de corona hoax!
Ronja Zwierink

Ik zwijg.
Monique van den Bergh

Hij haalde de truc uit van zijn leven, om niemand voortijdig de kans op het torentje te geven.
Jos en Herta Stoevenbeld

Nu op zoek naar een volgende marionet, die ons slecht nieuws met een glimlach kan vertellen. Ff wat anders. Hoorde dat de NAM miljarden winst hadden. Kunnen ze mooi Groningen van betalen, hoeven ze ook niet aan de staatskas te komen. En tegelijkertijd de prijs van gas en brandstof weer verlagen.
Bertil T E Barkey

Het was niet alleen Mark Rutte maar de hele regering, veel problemen maar niets afgerond. Ik heb maar weinig gehoord dat de regering wat voor Enschede heeft gedaan. Er is maar één persoon die de waarheid op tafel gooide en dat is Pieter Omtzigt. Ik hoop dat Pieter het volhoudt en daar wordt hopelijk Enschede ook beter van.
Anette Post

Mijn Vader zei vroeger altijd zorg dat de VVD nooit aan de macht komt, want dan gaat Nederland ten onder. Wat heeft die man gelijk gehad, je kunt niet altijd alles met een lach af doen en Nederland is nu eenmaal een arbeidersland en heeft maar een kleine categorie miljonairs of mensen met geld. Hij heeft het geprobeerd maar wel ten koste van ons allemaal.
Aly de Vos

Nu gewoon geen geld meer naar het buitenland, maar eerst zorgen dat de eigen burgers het weer op de rit krijgen.
Henk de Vries

Er zal weinig veranderen wie er ook komt te zitten. Tenzij dat iemand is die afstand doet van de EU, de VN, het WHO en al die globale instellingen die ons de wet voorschrijven.Om maar even één voorbeeld te noemen SDG 13 climate action. Uiteraard gaat een volgend kabinet hier weer gewoon mee verder. Met andere woorden de Agenda is in grote lijnen al lang bepaald. Door crisissen zoals de klimaat crisis SDG13. Dit soort zaken gaan ons leven bepalen. Denk maar aan CO2-punten. Verplicht verduurzamen van je huis. Elektrisch rijden enz. Zelf de hele voedseltransitie. Krekelmeel, kweekvlees enz. En nu kun je hier natuurlijk een voorstander van zijn maar dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat de Nederlandse politiek nog weinig heeft te zeggen. We hebben zelfs geen eigen munt meer maar de euro. www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontwikkelingssamenwerking/internationale-afspraken-ontwikkelingssamenwerking/global-goals-werelddoelen-voor-duurzame-ontwikkeling / www.sdgnederland.nl/SDG/13-klimaatactie
Rob Rillmann

Mark Rutte is een fenomeen. In alles een opmerkelijk politicus: met onverwoestbare vrolijkheid laveerde (fietste) hij als een duivelskunstenaar door ons versplinterende politieke landschap.
Eddy Oude Voshaar

En nu maar hopen dan de mensen die al jaren mopperen eens goed nadenken als ze in het stemhokje staan. Maar vooral die mensen die mopperend thuis bleven moeten hun stem gebruiken. Niet gaan stemmen, dan ook niet klagen.
Ronald van Dorland

Hopelijk begint Pieter Omtzigt een eigen partij! Mijn stem krijgt hij en ik denk ook van heel veel anderen! Dat is een man die niet alleen praat maar ook echt iets doet voor veel mensen! Heel veel vertrouwen in hem! Een harde werker!
Ans Heemskerk

Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09
Monofoon is bij Sonnevanck ontwikkeld.
Sonnevanck en Oyfo brengen Monofoon 26 apr, 15:43
Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 26 apr, 08:54
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18