De film Blue Jean draait in Concordia.
De film Blue Jean draait in Concordia.

Concordia vertoont Blue Jean die meerdere prijzen heeft gewonnen

Algemeen

Concordia op de Oude Markt heeft weer nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Blue Jean: in het Engeland onder Thatcher kan een gymdocent zichzelf niet zijn

Jean is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28). Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Blue Jean is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley. De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld. Ook als de samenleving obstakels opwerpt,, kun je leren jezelf te zijn. Blue Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het bekroond werd met de Publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver. Op vrijdagavond 2 juni wordt een speciale voorstelling georganiseerd in samenwerking met café Stonewall. Op die avond krijg je na afloop van de film bij hen je tweede drankje gratis op vertoon van je filmticket.

Plan 75: filosofische Japanse sciencefictionfilm over zelfgekozen levenseinde

Japan, ergens in de nabije toekomst. Vanwege de extreme vergrijzing in het land moedigt de overheid met het programma ‘Plan 75’ senioren aan om euthanasie te laten plegen. De overheid biedt met het plan een comfortabel laatste hoofdstuk van het leven aan met persoonlijke begeleiding richting het eindpunt. De bejaarde Michi, Plan-75-verkoper Hiromu en zorgverlener Maria worden ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de keuze tussen leven en dood. De film is een prikkelend gedachtenexperiment, die bij de wereldpremière op het filmfestival in Cannes een speciale vermelding kreeg van de jury voor de Caméra d’Or (de jury voor de beste debuutfilm). Bovendien was de film dit jaar de Japanse inzending voor de Oscars.

Pinkstermaandag-ontbijt

Tweede Pinksterdag kun je heerlijk ontspannen beginnen met een filmontbijt. Vanaf 10.00 uur kun je terecht bij Sam Sam voor een luxe ontbijt, waarna je rond 11.00 uur de filmzaal in loopt voor een van de maandagochtendfilms. Daarbij heb je keuze uit het fraaie Ierse drama The Quiet Girl, het Britse Aftersun of de premièrefilm Blue Jean, die hierboven beschreven is. Boeking van zowel als ontbijt kan via de website van Concordia.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 6 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 8 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd gisteren
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20