De film The Banshees of Inisheron draait in Concordia, (Foto: Jonathan Hession, Searchlight Pictures)
De film The Banshees of Inisheron draait in Concordia, (Foto: Jonathan Hession, Searchlight Pictures) Foto: Jonathan Hession

Films The Banshees of Inisherin en In Bruges draaien in Concordia

Algemeen

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

The Banshees of Inisherin: briljant geschreven Oscarfavoriet op fraai Iers eiland
Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) zijn al sinds hun jeugd elkaars beste vrienden. Elke dag om precies twee uur ’s middags gaan ze samen naar de plaatselijke kroeg. Totdat van de ene op de andere dag Colm de vriendschap beëindigt. Hij wil Padraic niet meer spreken en daar zelfs geen reden voor geven. Op het kleine Ierse eiland waar de twee wonen, probeert een verwarde Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan. Maar Colm is niet te vermurwen en stelt een drastisch ultimatum.

Het komische, razendknap geschreven The Banshees of Inisherin is een prachtige karakterstudie over de stukgelopen vriendschap. De film wordt gezien als een van de favorieten voor de Oscars en werd bij de Golden Globes al bekroond in de categorieën beste film, scenario en acteur.

Regie en scenario komen uit de handen van Martin McDonagh, die het meest bekend is van zijn met twee Oscars bekroonde Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Maar in 2008 maakte McDonagh al de onbekende, maar geweldige zwarte komedie In Bruges, óók met Colin Farrell en Brendan Gleeson. .

In Bruges: debuutfilm van maker The Banshees of Inisherin 

Filmregisseur Martin McDonagh heeft intussen flink naam gemaakt. Al zijn films blinken uit door een bijzonder uitgangspunt en de uiterst scherp en grappig geschreven dialogen, waarmee de acteurs kunnen excelleren. In zijn nieuwe film The Banshees of Inisherin herenigt McDonagh de twee hoofdrolspelers uit zijn debuutfilm In Bruges uit 2008: Colin Farrell en Brendan Gleeson. Reden voor Concordia om ook In Bruges opnieuw te vertonen. Farrell en Gleeson spelen twee huurmoordenaars die na een serieus fout gelopen klus de opdracht krijgen om in Brugge onder te duiken en daar te wachten op een telefoontje van hun chef. .

Rouge: derde deel Kieslowski’s Trois Couleurs-trilogie

Kieslowski’s laatste speelfilm gaat over de bijzondere relatie tussen een fotomodel en een gepensioneerde rechter. Als fotomodel Valentine (Irène Jacob) op straat een herdershond aanrijdt, brengt ze het gewonde dier naar de eigenaar. De man (Jean-Louis Trintignant) blijkt een zonderlinge oud-rechter. Hij is een verbitterde man geworden. Hun eerste ontmoeting verloopt stroef, maar toch groeit er affectie, ondanks het grote leeftijdsverschil. De film werd genomineerd voor drie Oscars.

Afbeelding
Twee thuiswedstrijden op rij na zeperd in Waalwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Twentsch Hooratelier viert eerste lustrum met twee open dagen 19 uur geleden
Afbeelding
Solar Boat Twente heeft haar eerste race gevaren 20 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon Eddy van der Ley aan zielsverwant 20 uur geleden
Afbeelding
Wees welkom in de muzikale woordeloze wereld van Lejo 26 sep., 08:54
Afbeelding
De Musical Dinnershow 25 sep., 14:53
Afbeelding
Nieuwe startersgroep Loopgroep Avanti 25 sep., 12:34
Afbeelding
Muziek met Nesjomme in Vestzak 24 sep., 13:47