Het is afzien voor de steppers tijdens de Winterfiets Elfstedentocht. (Foto: Winterfiets Elfstedentocht organisatie).
Het is afzien voor de steppers tijdens de Winterfiets Elfstedentocht. (Foto: Winterfiets Elfstedentocht organisatie).

Afzien onderweg naar de elf steden

Algemeen

Vier steppers van Stepteam Twente deden mee aan de Winterfiets Elfstedentocht. Onder hen de Enschedese Agnes Bossink en Patrick Olthof uit Hengelo. Ze doen niet alleen mee aan wedstrijden en toertochten, maar zetten zich ook in voor de stepsport in Nederland.

HENGELO/Enschede - Het was een pittige eerste toertocht dit jaar voor de steppers van Stepteam Twente. Vier leden stonden aan de start van de zogeheten Winterfiets Elfstedentocht. De afstand in Friesland is liefst 205 kilometer. Het is een fietstocht die langs alle elf steden gaat, net zoals bij de schaatstocht. Ook steppers konden meedoen. Patrick Olthof uit Hengelo deed dat ook. Het was volgens hem een barre tocht. Zo’n twintig steppers deed mee. Na ongeveer tien kilometer besloot Olthof samen met Adriaan Ringoir van Stepteam Rotterdam vooruit te gaan. De andere drie leden van Twente, Agnes Bossink, André Thiemann en Irma Houtzager, besloten met de groep daarachter verder te rijden. Onderweg waren er posten. Net zoals bij de Elfstedentocht. Bij de posten kon ook even uitgerust worden. Het werd later op de dag steeds zwaarder. “Op bepaalde stukken waren er extreme windstoten. Ook was er hagel”, aldus Olthof. Niet iedereen haalde de eindstreep. Ook besloten enkele steppers de route in te korten. Olthof deed dat niet. Hij kwam iets voor zessen bij de eindstreep in de Elfstedenhal. Enkele uren later kwamen de andere leden binnen. Het was volgens hen een heroïsche dag geweest in Friesland. Na deze toertocht moeten meer ritten volgen dit jaar. Olthof hoopt dat deze sport weer wat aan populariteit wint. “We hebben door corona een terugval gehad. Dit jaar hopen we dat meer slapende leden naar de trainingen komen. Nu hebben we 45 leden. Met dat aantal zijn we de grootste stepvereniging van het land. De leden komen ook uit omliggende plaatsen zoals Enschede, Haaksbergen en Oldenzaal.” Stepteam Twente wil dit jaar eveneens promotie maken voor deze sport. “Dat doen we elk jaar wel. Op Koningsdag bijvoorbeeld.. Bezoekers kunnen het steppen dan uitproberen.”

Patrick Olthof is eveneens bestuurslid van de stichting Stepbond Nederland. Deze organisatie bestaat nog niet zo lang. “We hadden vroeger een landelijke bond. Dat was de Nederlandse Autoped Federatie (NAF). Maar die bestaat niet meer. Nu is er dus een stichting en moeten er toertochten en wedstrijden georganiseerd gaan worden”, zegt Olthof.

Blij met De Goochelaar.
De Goochelaar gaat naar Di Stephano 22 feb, 12:38
De studenten schieten hun ballen met een machine. (Foto: Gerrit Kosters)
Studenten ontdekken jeu de boules 22 feb, 09:27
Sem Steijn in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Zure thuisnederlaag tegen FC Utrecht 21 feb, 10:31
Laura Wildemann (Teamleider) en Martine Horstman (Cultuurcoördinator).
Erkenning voor Stedelijk Kottenpark 21 feb, 09:41
Fien Maathuis. (Foto: Corine Vaneker)
Fien van Het Zeggelt wint derde voorleeswedstrijd 21 feb, 08:05
Afbeelding
Column: Mopperen op muziek 20 feb, 18:42
Beeld uit de docu Navalny.
Films Rapito en Navalny te zien in Concordia 20 feb, 18:16
Afbeelding
Rust en stilte 20 feb, 15:26