Afbeelding

Column Patrick Ros

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden.

Het overzichtelijke denken, schoon en helder, het maakt je tevens opgewekt. Het brengt de mens meer licht en ruimte. Laten we het eens bekijken. Hopelijk helpt het je bij onverwachte veranderingen, waarbij het denken flink actief wordt, onoverzichtelijk, zoals bij deze lockdown ineens.

Zijn er veel indrukken en handelingen, dan is het denken steeds actief. Dit wordt ook wel gezien als het praktische denken wat is gebaseerd op overleven en wordt gestuurd door de zintuigen van waarneming en handeling. Het zijn de ogen, de oren, de reuk en smaak, de tastzin. Handelingen zijn excretie, voortplanting, voortbeweging, iets grijpen en spreken. Deze vorm van denken en het ik-gevoel zijn met elkaar verbonden, door de zintuigen.

Overleven is de natuur van alle levende wezens. Naarmate je meer weet over jezelf en de wereld waar in je leeft, zou je kunnen zeggen dat het je het steeds beter kunt, het zelfbehoud. Je probeert veiligheid en dus voorspelbaarheid van je bestaan te waarborgen. Als dat niet lukt, ontstaat er mentale onrust. Je gaat zoeken naar oplossingen. Je wordt drukker. Je merkt dan ook dat de effectiviteit afneemt. De onrust leidt tot versnipperde aandacht, energieverlies, gemiste kansen. Het leidt tot nog meer onrust. Mentale processen worden te actief.

Hoe zet je dan de terugkeer van licht en ruimte in?

- Besef hoe mentale drukte ontstaat. Het is het gevolg van een hechting. Je wilt iets niet anders gaan zien, terwijl je bang bent het te verliezen. Onderzoek het tegendeel. Beschouw eens als je juist wel los zou laten, het anders gaat bekijken. Hoe ziet dat eruit? Schrijf dat antwoord eens op.

- Besef hoe onbetrouwbaar je denken is. Mentaal overzie je altijd maar een stukje van de werkelijkheid. Je eigen speculaties over heden en toekomst voeden angsten en verlangens. Mentaal leef je doorlopend in een ‘gefantaseerde’ wereld. Ontwikkel besef daarvoor. Dan kun je het gaan relativeren.

- Sta eens stil bij dat wat je echt wilt, gelukkig zijn bijvoorbeeld. Probeer de eigen waarheid te onthullen. Dan wordt het duidelijk wat je steeds over het hoofd gezien hebt. Dat kan alleen vanuit stilte, niet vanuit mentale drukte.


De uitgebreide yogaleer begint met de betekenis van het letterlijke woord Yoga. “Yoga is het stilleggen van de wijzigingen van het denken.” Rust en overzichtelijk. In zichzelf. Vrede op aarde. Fijne Feestdagen.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

www.yogaschool.nl

Licht en ruimte

Sem Steijn na zijn doelpunt tegen Almere City. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente heeft begeerde derde plek nog niet binnen 21 uur geleden
Glanerbrug heeft er woningen bij.
Huurders blij met sleutels nieuwbouw Glanerbrug 22 uur geleden
Op de daken van veel woningen in Enschede liggen zonnepanelen.
De mening van Enschede: Energietransitie of worden we voor de gek gehouden? 7 mei, 11:11
Een impressie van het feest vorig jaar. Foto: The Arrows - Martin Hols.
Vier dagen lang zomerfeesten hemelvaartweekeinde De Hoeve 7 mei, 08:51
Afbeelding
'Play@ the Park' in het Volkspark 6 mei, 13:36
Afbeelding
Thyro start cursus roeien 6 mei, 11:20
Afbeelding
Nieuwe City Magazine 5 mei, 12:03
Afbeelding
Citypastoraat zoekt nieuwe vrijwilligers en bezoekers 5 mei, 09:41