Afbeelding
Foto: Stock-Asso

De mening van Enschede: Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

De uitgever van Huis aan Huis heeft een programma waarin AI ook een rol speelt, om de service aan haar lezers te vergroten. Met behulp van de app Star Movie kun je na het scannen van een afbeelding, logo’s of tekst meer informatie krijgen. Wat gescand kan worden is voorzien van een klein logo van Star Movie. Zo kun je met behulp van deze app onze wekelijkse rubriek De Mening van Enschede laten voorlezen. Reuze handig als je leesproblemen hebt. De uitleg hoe het werkt staat onder ons artikel in de weekkrant. 

Maar wat is AI eigenlijk? AI, of kunstmatige intelligentie, is technologie waarmee computers taken kunnen uitvoeren die normaal menselijke intelligentie vereisen, zoals praten, zien, beslissingen nemen en leren. In eenvoudige termen, het is alsof je een robot of computer traint om slimme dingen te doen, bijna alsof het een mens is. Het wordt gebruikt in veel dingen waar we dagelijks mee te maken hebben, zoals smartphones, auto’s en internet zoekopdrachten. Zo ontstaan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. 

Misbruik van deze slimme technologie is er ook en kan zeer vervelende gevolgen hebben voor individuen en gemeenschappen. Enkele van de meest voorkomende vormen zijn: Informatie die niet waar is, het nepnieuws, pesten met de telefoon en computer, online vervelende voorstellen doen, inbreuken in je privéleven, oplichting en fraude, online ruzies, uitlokking, radicalisering, extremisme en optreden als iemand anders. 

Deze vormen van misbruik onderstrepen het belang van verantwoord gebruik en controleren van sociale mediaplatforms, zowel door de platforms zelf als door de overheid en de gebruikers. Gelukkig heeft Europa een specifieke wet tegen misbruik van AI, bekend als de AI Act. Deze wet is de eerste uitgebreide wetgeving ter wereld die zich richt op het reguleren van kunstmatige intelligentie. De wet omvat regels om ervoor te zorgen dat AI-toepassingen veilig, transparant en mensgericht zijn, met bijzondere aandacht voor hoog-risico AI-systemen. Het biedt ook mogelijkheden voor het indienen van klachten door burgers over AI-beslissingen die hun rechten kunnen beïnvloeden. Mocht u iets dergelijks zijn overkomen, doe dan direct aangifte!

In het verleden zijn door de komst van de computers en internet gebruik een aantal beroepen verdwenen, maar zijn er ook bij gekomen. Zo zal dat ook gaan met het AI-gebruik. De Enschedeër Hendrik van Zwol, die al ruim 12 jaar ervaring heeft als AI-expert in de technologie sector, heeft met behulp van AI een video laten maken hoe Enschede er in het jaar 2040 uit zal zien. Het geeft een beeld zoals je denkt dat het in de toekomst zal zijn. Het geeft een duurzaam stedelijk landschap weer en omvat moderne architectuur, groene ruimten, vooruitstrevende voertuigen en hernieuwbare energiebronnen. Zij zijn aangepast aan de ruimtelijke ontwikkeling en het wegennet van de stad. Het zou een leuke aftrap zijn voor volgend jaar als Enschede haar 700 jaar stad viert. Wilt u reageren op AI gebruik? Vindt u het interessant of helemaal niets? Graag uw mening!

Reacties Dronebasis

Ik pleit tegen een dronebasis. De huidige innovatie ontwikkelingen op ons vliegveld zijn geweldig en er is voldoende ruimte voor verdere ontwikkelingen. Bovendien hoeft Enschede niet gemilitariseerd te worden.
Mahir Uslu

De regio kan wel extra activiteiten gebruiken en drones testen kan voor de omgeving/omwonenden geen reden zijn ook dit weer tegen te houden. Kijk naar de regio Eindhoven, daar worden miljarden geïnvesteerd en in Twente?
Jos Bouwman

Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04
Afbeelding
Feestje voor alle vrijwilligers in Enschede in Twentsche Foodhal 14 mei, 17:34