Recreatieplas Het Rutbeek
Recreatieplas Het Rutbeek

De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Al meer dan dertig jaar wordt er gesproken over het wel of niet realiseren van vakantiehuisjes op het Rutbeek. Mocht er een vakantiepark komen, hoeveel huisjes komen er dan en op welke plek langs het water. Het recreatieschap Twente wilde graag huisjes om de hoge kosten van Het Rutbeek terug te dringen.

Toen er uiteindelijk groen licht was om het park te mogen realiseren, kwam natuurlijk het probleem van permanente bewoning aan de orde. De recreanten van het Rutbeek wilden wel graag dat men rond de hele plas kon blijven lopen en niet dat een deel van het strand werd afgesloten door het vakantiepark.

Vervolgens een aantal jaren radiostilte. Toen ontstond er een discussie over de ontsluiting van het vakantiepark en over de hoeveelheid werkgelegenheid die het vakantiepark zou brengen en dat de recreanten ook Enschede bezoeken, dus een economische impuls. Vooral over de ontsluiting kwamen er heel wat actiegroepen, die hun zegje wilden doen in de stadsdeelcommissie en via de media. Uiteindelijk werd er een toegangsroute gekozen, waar niet iedereen zich in kon vinden. 

Weer volgde een aantal jaren radiostilte door het afhaken van de projectontwikkelaar. Nu is er sprake van het aanpassen van de verleende vergunning. In plaats van de beoogde 290 kleinere vakantiehuisjes ligt er nu een plan om 250 wat grotere huisjes te mogen bouwen.

En het lijkt er op dat er een herhaling van 30 jaar geleden aan de orde is. Hoewel er een verleende vergunning ligt grijpen tegenstanders van het vakantiepark de gelegenheid aan om het hele vakantiepark ter discussie te stellen. Er werd een petitie gestart die al snel 3500 handtekeningen opleverde. Het belang van de natuur komt ter sprake en de buurtbewoners verwachten meer overlast, meer afval en de Usselerveenweg zou te druk worden. En de argumenten voor de toen gekozen ontsluitingsweg (stikstof) zouden nu met de huidige inzichten tot andere conclusies leiden.   

Er wordt door insprekers beweerd dat de gemeente de verleende vergunning zou kunnen intrekken zonder een schadeclaim aan de broek te krijgen.

Natuurlijk kwamen ook de voorstanders van het vakantiepark aan het woord. Het recreatieschap Twente geeft aan de pachtgelden hard nodig te hebben voor het onderhoud van het Rutbeek.

Al met al werd het raadsstuk niet meer behandeld en er komt een nieuwe datum.

Wel werd duidelijk welke partijen voor het vakantiepark zijn en welke tegen. Hier lijkt de sleutel te liggen bij de PvdA die haar standpunt nog moet bepalen.

Gezien het feit dat het college nog veel vragen moet beantwoorden, met name die van een eventuele claim bij het intrekken van de verleende vergunning, kan “vakantiepark het Rutbeek” nog een heet hangijzer worden voor de Raad en het B&W.

Maar wat vindt u van het vakantiepark, bent u voor of tegen? En brengt het extra werkgelegenheid, of wordt dat overdreven? Bent u bang voor permanente bewoning? Denkt u dat de overlast van verkeer mee of tegen zal vallen? Verplaatst u zich eens in de schoenen van de raadsleden. Wat vindt u?

Reacties Rook jij niet of nog steeds?

In huis aan huis van 10 april laten jullie een foto zien van de rookvrije zone bij het MST. Maar: kijk eens verderop: daar liggen ontzettend veel peuken en filters. Dat vind ik zo erg! Dat mensen roken is hun eigen verantwoordelijkheid, al vind ik het vreselijk om die stank te ruiken. Die filters vind ik nog erger, dat komt in het riool, uiteindelijk als nano plastic in de rivieren en zee. Mijn mening is dat roken mag, niet duurder maken, dit is echt over de top! De regering had een oproep moeten doen om geen sigaretten te produceren met filters. En zolang er nog filtersigaretten zijn: een dringende oproep om filters niet meer achteloos weg te gooien, maar meenemen en in een afvalbak deponeren.
Hinke Verschuren - Prins (niet roker)

Roken, ja ik heb het ook gedaan maar ergens eind jaren 70 ging er bij mij een lampje branden! Mijn vader en schoonvader waren beide aan longkanker gestorven door het roken en ik bleef maar doorroken. Maar als je dan gaat denken, het is slecht en de knop omdraait en stopt met roken, dan ga je het zo smerig vinden dat als je op straat iemand voor je hebt lopen die rookt, je dan aan de andere kant van de straat gaat lopen! Zo smerig vind ik het.
Henk Vogelzang

Op dit moment rook ik nog. Maar ik ben in mijn hoofd al wel bezig om te stoppen met roken. 1 augustus 2024 is mijn stopdatum. Tot die tijd bouw ik het af, en als het me niet lukt vraag ik de huisarts om hulp.
Brugt Vossebelt

Een sigaret is veel gezonder dan één negatieve gedachte, misschien zijn het allemaal wel leugens om de staatskas te spekken. Ik ben 49 jaar en rook vanaf mijn 14e of zo en verdomd veel! Ik heb 2,5 jaar geleden 9 hartoperaties gehad omdat een bacterie mijn mitralisklep had vernield. En natuurlijk ook meerdere hartkatheterisatie’s, longfoto’s en dergelijken gehad. De cardioloog van het UMC Groningen zegt bij de eerste katheterisatie, ik kan zien dat u niet rookt, uw aderen zijn brandschoon.....tot ik dit vertelde, hij geloofde mij niet.....zegt u het maar! Ik rook nog steeds.
Jan Hein Groot

Het is natuurlijk niet gezond om te roken! En dat het steeds duurder word helpt misschien wel dat mensen nu alles, ook de dagelijkse boodschappen, steeds in prijs omhoog gaan een keer gaan stoppen! Dat er steeds nog veel jongeren roken is bijna niet voor te stellen, het is wel erg duur en met het geld kunnen ze veel andere leuk dingen doen! Maar het is een verslaving en een gewoonte en daar is moeilijk vanaf te komen! Met de juiste hulp is het wel de moeite waard om daar mee aan de slag te gaan!
Ans Heemskerk

Heel kort, nee ik rook niet meer. Ben al een maand of 2 geleden gestopt omdat ik wel erg veel rookte.
Ronald van Dorland

Ik heb zelf nooit gerookt maar ik denk dat diegene die wel rookt er moeilijk vanaf kan komen. Het is een verslaving net als zovele dingen en dan maakt het geld niet zoveel uit hoe duur ze ook worden. Ik denk niet dat er ooit gestopt wordt. Zelf heb ik er ook niet zoveel last van als er gerookt wordt. Ik ben het al van kind of aan gewend om me heen en zeg ook niet gauw dat er bij mij niet gerookt mag worden, tenzij er mensen bij zitten die er niet tegen kunnen.
Aly de Vos

Nagekomen reactie Noaberschap

Noaberschap komt nog wel voor in de dorpen! Bij stedelingen is het nu meestal bij buurtvereniging aan de orde, wat ook heel goed is! Er word dan een fietstocht of barbecue gehouden om met elkaar in contact te komen wat ook gezellig is! En ook bij jongeren komt dat veel voor! Het is belangrijk dat je dan elkaar leert kennen! En zo ontstaan er vaak leuke vriendschappen en dat is best belangrijk! Een goede buur is vaak beter dan een verre vriend!
Ans Heemskerk

Noaberhulp is een cultureel erfgoed. Ik heb altijd het gevoel, dat je in een grote stad, en vooral in het westen, zelfs in een rijtjeswoning het gevoel hebt in een vrijstaande woning te wonen. Niet voor niets zegt het spreekwoord een goede buur is beter dan een verre vriend. Ik kan buigen op goede buren en waar nodig wordt geholpen.
Klaas Dragtstra

Ik ben een noaber maar waar ik woon, woon ik bijna allemaal tussen mensen die niet eens weten wat dat woord betekent, walgelijk. Boekelo first floor.
Jan-Hein Groot

Ik woon in een 55+ appartementencomplex en noaberschap staat hier hoog in het vaandel!
Rob Buitenkamp

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52