Rond het MST is een rookvrije zone ingesteld en mag er dus sowieso niet gerookt worden.
Rond het MST is een rookvrije zone ingesteld en mag er dus sowieso niet gerookt worden. Foto:

De mening van Enschede: Rook jij niet of rook jij nog steeds?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Wanneer je jaren geleden als niet-roker tussen de rokers zat, kon je de vraag ‘Rook jij niet?’ verwachten. Nu gaan de rokers naar een plek waar gerookt mag worden en kunnen ze de vraag ‘Rook jij nog steeds?’ verwachten. In de tijd zonder internet en mobiel werden sportuitslagen bekend gemaakt bij tabakswinkels en kiosken en dergelijken. Het waren ontmoetingsplaatsen en het was gebruikelijk daar ook rookwaren, loterij- of lotto formulieren, bloemen en snoep te kopen.

Tegenwoordig weten we dat roken ongezond is. U hebt vast weleens gehoord ‘ik steek er nog eentje op, dan ga ik maar wat eerder dood?’. Je hoorde ook wel: ‘Die rookte als een ketter en is toch heel oud geworden’. 

Het blijkt dat roken onder de jeugd weer toe neemt. Volgens cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut rookt 17% van de jongeren tussen de 15 en 17 jaar maandelijks en 6,6% dagelijks en dat ondanks de waarschuwingen voor enge ziektes op de verpakkingen. Wat zegt u dan, als uw kinderen en kleinkinderen beginnen of nog steeds roken?

In Enschede kun je nu nog op veel plekken rookwaren kopen. Bij de verkoop van tabak geldt een minimum leeftijdsgrens van 18 jaar en wordt er bij jongeren tot 25 jaar een geldig identiteitsbewijs gevraagd.

Met het per 1 juli 2024 naderende verkoopverbod van tabak in supermarkten, openen aparte tabakszaken, vaak ernaast of in de buurt. Deze winkels bieden een uitgebreid aanbod van tabaksproducten en e-sigaretten. Vape roken is, vooral bij jongeren, populair geworden als alternatief voor traditionele sigaretten. Verkopers beweren dat het helpt met stoppen of het verminderen van het roken. Maar het RIVM geeft aan dat ook de damp van een e-sigaret schadelijke stoffen bevat.

In ons land is vanaf 1 april 2024 de prijs voor een pakje sigaretten (20 stuks) met €0,93 verhoogd naar een gemiddelde prijs van €11,10 en een pakje shag van 50 gram kost dan na de verhoging van €3.60 gemiddeld €24,14. 

Moeten de prijzen nog meer omhoog? Of is het genoeg zo? Wordt het prijsverschil met Duitsland niet te groot? Dit prijsverschil maakt het aantrekkelijk voor mensen uit de grensgebieden met Duitsland, dus ook Enschede, om daar hun rookwaren te kopen, te tanken en goedkopere boodschappen te gaan doen, zelfs voor sommige uit midden Nederland. Overweeg u dat ook te doen? Vindt u dat het Nederlandse beleid over de top is? Graag uw mening.

Reactie Noaberschap

Het ganze land uitroken is het tegenovergestelde van noaberschap.
Ruud Steltenpool

Reactie Krap woningaanbod

Hierbij reageer ik op het artikel in Huis aan Huis d.d. 27 maart. U vraagt waar de lezer oplossingen ziet over het krappe woningaanbod. Hier geef ik onderstaand kort mijn mening over. Maar in dit kader wil ik eerst aandacht vragen voor een momenteel voorliggend plan van de gemeente dat m.i. hier haaks op staat. Hoe kan de gemeente op dit moment voor een bestemmingsplanwijziging kiezen die de realisatie van 250 bungalows met horeca mogelijk maakt? Hierbij wordt groen onomkeerbaar opgeofferd voor verstening. Dit terwijl we weten dat de bevolking blijft groeien en een stad groene uitloopgebieden nodig heeft. En dan nog wel woningen voor de happy few en voor de portemonnee van projectontwikkelaars en beleggers. Dit is in het licht van de huidige woningnood een zeer onwenselijke en ondoordachte keuze. En niet alleen op dat deel van het Rutbeek zal de natuur en rust aangetast worden. Nee, de vele vervoersbewegingen van aan- en afvoer van zowel bezoekers als bevoorrading van de huisjes en horeca (ook voor derden) zullen leiden tot meer dan 1000 vervoersbewegingen per dag in de hele regio rondom het park. De natura 2000 gebieden zoals het Buurserzand en het Witteveen zullen overlopen worden. De geplande grote groepsaccommodaties voor de actieve recreant zullen zeker voor geluidsoverlast zorgen. Dag groen uitloopgebied, dag rust, dag Enschedeër die rust zoekt. Bouw voor de woningnood, niet voor het plezier van de happy few. Daar is het probleem nu te nijpend voor en de ruimte te beperkt. In die zin roep ik de gemeenteraad op: Toon Lef Stem 250 Vakantiebungalows Weg. Dat de gemeenteraad deze mogelijkheid heeft wordt concreet aangegeven door de belanggroep Behoud het Rutbeek. En dan antwoord op jullie vraag. Ik ben sterk voor een regionaal georiënteerd woningbeleid. Maar dat zal alleen werken als dit ingebed is in een bredere regionale samenwerking. Het idee van Twentestad zou prachtig zijn, maar gelet op de problemen die zich rondom dit dossier al een aantal decennia terug voordeden, zal dit niet snel tot een actieve samenwerking leiden. Appartementen voor ouderen zie ik zeker als één van de oplossingsrichtingen.
Paul Simons

Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09