De street art route gaat langs oude en nieuwe kunstwerken.
De street art route gaat langs oude en nieuwe kunstwerken.

Street art route Enschede Promotie

Algemeen

Creativiteit zichtbaar en toegankelijk maken. Met die missie is Enschede Promotie aan de slag gegaan. Speciaal daarom is er een street art route gelanceerd. Deze wandelroute van 3,4 kilometer door het centrum van de stad leidt langs 20 kunstwerken en vertelt het verhaal achter deze kunstwerken. 

Enschede - De wandelroute is online te bekijken, maar ook in de vorm van een boekje op te halen bij de Tourist Info aan de Langestraat. Ook zijn er afgelopen weken vijftien verkeersregelkasten omgetoverd tot ware kunstwerken door lokale en regionale kunstenaars.
Komende jaren bouwt Enschede Promotie samen met culturele partners en kunstenaars aan het zichtbaar maken van creativiteit in de stad.

Veel kunstwerken langs de route zijn gemaakt door lokale kunstenaars. Zo zitten er werken bij van onder andere Sonna Krom, Sandra van Wezel en Huub Filart. ‘’Ook kom je onderweg langs bijvoorbeeld de beelden op de Kleine Willem en de open air gallery aan de Zuiderhagen. Bij ArtEZ staat een grote verrassing te wachten als je omhoog kijkt’’, aldus Bjorn de Voer van Enschede Promotie.

De kunstwerken zijn heel divers. Er zijn kunstwerken over de historie van Enschede, maar ook over bekende Enschedeërs als Willem Wilmink en Henk Elsink. Ook is er een kunstwerk over de muziekgeschiedenis van de stad. ‘’Wist je bijvoorbeeld dat er een bijzondere connectie is tussen Memphis (USA) en Enschede? Er is zoveel te zien in de stad op plekken waar we iedere dag langs komen, maar het waarschijnlijk nooit opgemerkt hebben. Hopelijk zorgen deze routes er voor dat we stil staan bij al het moois en de creativiteit dat Enschede te bieden heeft”, aldus De Voer.

Intussen zijn vijftien verkeersregelkasten in de stad voorzien van creatieve kunstwerken. In opdracht van de gemeente en Enschede Promotie zijn er drie kunstenaars aan de slag gegaan met thema’s als groene leefstad, innovatieve stad en technologie. ‘’De kunstenaars hebben met hun visie een invulling gegeven aan deze thema’s. Op deze manier krijgt de stad steeds meer kleur’’, aldus De Voer.

In 2023 komt er een vervolg op street art in de stad. ‘’Er vinden gesprekken plaats met pandeigenaren en kunstenaars om te kijken waar nieuwe kunstwerken gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast staat er diverse activiteiten op de planning. Daarbij kun je denken aan een workshop waarbij je je eigen street art kunt maken, activiteiten voor kinderen en een bijeenkomst voor geïnteresseerden en artiesten’’, aldus Bjorn de Voer. ‘’Als iemand denkt een bijdrage te kunnen leveren, dan horen we dat graag”.

Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 1 uur geleden
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 3 uur geleden
Blij met de F35! (Foto: Koos Mavrakis)
Laatste deel F35 klaar! 6 uur geleden
Afbeelding
Punt 21 uur geleden
Terrestrial Verses is te zien in Concordia.
Terrestrial Verses te zien in Concordia 21 uur geleden
Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water 22 uur geleden
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 23 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League gisteren