Vrouwenclub Dunya en zes Enschedese kunstenaars helpen in Bangladesh.
Vrouwenclub Dunya en zes Enschedese kunstenaars helpen in Bangladesh.

Dunya doneert 3.000 euro aan tehuis

Algemeen

Soroptimist International club Enschede Dunya heeft 3000 euro gedoneerd aan Amader Nir, een opvanghuis voor slachtoffers van vrouwenhandel en straatjongeren in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het geld werd opgehaald door de verkoop van kunstkaarten, gemaakt door zes kunstenaressen uit Enschede.

Enschede - Normaal gesproken organiseert vrouwenclub Dunya jaarlijks een activiteit om geld te genereren voor een goed doel. “Maar vanwege corona was dat lastig, dus de vrouwenclub bedacht een ander plan’’, bericht Audry Hoemakers. “In deze coronatijd is het schrijven en versturen van kaarten een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Het idee van een unieke wenskaartenset was geboren.’’

Dunya vroeg zes vrouwelijke kunstenaars en vormgevers om een ontwerp te maken, waarbij de kracht van de vrouw centraal staat. Iedere kunstenares deed dit vanuit haar eigen discipline en invalshoek, aldus Hoemakers. “Met humor, schoonheid, kwetsbaarheid en kleur. Het resultaat zijn zes kunstwerken van de hand van Annelien Dam, Debbie Voerman, Judith Hofmann, Stephanie Nypels, Anastassia Solovieva en Quinta Bies.’’

Om de kaarten te laten drukken en om de kunstenaressen een vergoeding te geven startte Dunya een crowdfunding campagne via het voordekunst-platform. Deze campagne werd eind vorig jaar succesvol afgesloten. Dunya heeft inmiddels een Etsy webshop geopend, onder de naam DunyaEnschede. De kaarten zijn tevens te koop via de webshop van kunstinstelling Concordia en via de Soroptimisten Nederland website.

Het geld dat het afgelopen jaar werd verdiend met de verkoop van de kaarten gaat naar Amader Nir; een tehuis in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Hier worden slachtoffers van vrouwenhandel en straatkinderen opgevangen. Eén van de clubleden van Dunya is in Bangladesh geboren en kent de mensen die het tehuis runnen.  De cheque ter waarde van 3000 euro werd tijdens de clubavond in Tetem uitgereikt aan Jelma Wiegersma.

Vrouwenclub Dunya is onderdeel van het wereldwijde Soroptimist International netwerk. Dit netwerk zet zich in om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren, wereldwijd en lokaal. Dunya bestaat uit zeventien vrouwen met verschillende beroepen. De club komt één keer per maand samen. Dan zijn er vaak sprekers en ook wordt er samen gegeten. De club zoekt nieuwe leden die interesse hebben om van anderen te leren en om zich in te zetten voor het goede doel. Info: enschededunya@soroptimist.nl.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 23 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56