Het Toonkunstkoor staat voor kwaliteit.
Het Toonkunstkoor staat voor kwaliteit.

Toonkunstkoor al 125 jaar een begrip

Algemeen

De kracht van industrieel en cultureel erfgoed. Al 125 jaar spinnen de textielindustrie en het Toonkunstkoor garen met elkaar.

Enschede - Het Twentsch Dagblad Tubantia schrijft op 13 maart 1896: ‘Gelijk U bekend zal zijn, heeft de Zangvereeniging ‘Cecilia’ besloten, zoo mogelijk, eene Afdeeling Enschede van Maatschappij tot Bevordering van Toonkunst op te richten.’
De recensie van het eerste concert (december 1896) getuigt van een succesvolle uitvoering: ‘’t Koor heeft weer een stap verder in de goede richting gedaan, een stap op ’t pad, dat tot vervolmaking leidt. ...koorleden beseften dat een koor niet moet bestaan uit een dames- en een mannenkoor, maar uit één geheel waar de leden ernaar streven, zichzelf en hunne stem te beheerschen, om samen iets schoons voort te brengen.’

Het Toonkunstkoor, een vierstemmig oratoriumkoor, werd 125 jaar geleden opgericht. Een periode waarin de Enschedese textielindustrie een explosieve groei kende, de arbeiderswijk Pathmos nog niet bestond en de textielarbeiders in wijken als ‘de Krim’ en ‘Sebastopol’ woonden. Een tijd waarin weinig te beleven viel in Enschede en mensen afleiding, ontspanning, samenhorigheid en een creatieve uitlaatklep zochten en vonden in muziek. De steun van grote textielfamilies was de schietspoel die leidde tot het ontstaan en de bloei van ons koor, waarover bericht werd in de regionale kranten: onze concerten waren al gauw evenementen waar koorleden en inwoners van Enschede naar uitkeken.

Terugkijken op onze koorgeschiedenis vertelt iets over onze herkomst en toekomst. Het getuigt van de kwaliteit, de duurzaamheid en de veerkracht van ons koorweefsel. Het zegt iets over de inzet en het enthousiasme waarmee koorleden ook vandaag nog samen repeteren en toewerken naar mooie concerten in goed gevulde zalen: want zingen geeft ons ook nu plezier. Het ontspant, raakt en emotioneert, stimuleert en activeert; samen zingen verbindt mensen, doet ze luisteren naar en afstemmen op elkaar. Een professionele pianist en dirigent (bege)leiden onze wekelijkse repetities.

Voor onze concerten werken we samen met amateurs en professionals uit de muziek- en andere kunstsectoren alsook met scholen. Sinds de coronapandemie oefenen wij op maandagavonden in de Spinnerij-Oosterveld te Enschede, een voormalige textielfabriek, die door de gemeente voor het behoud van het industrieel erfgoed herontwikkeld werd tot bedrijfsverzamelpand. Onder leiding van onze dirigent, Iassen Raykov en onze pianiste, Sofia Vasheruk, willen we klassieke koorwerken levend en toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek in de regio Enschede. Heb je altijd al willen zingen, maar twijfel je eraan of het iets voor je is, kom het dan eens proberen en zing enkele repetities gratis met ons mee of sluit in het voorjaar 2022 aan bij onze koorscholing. (www.toonkunstenschede.nl.)

door Leen Antonissen/Toonkunstkoor

Afbeelding
Duitse ambassadeur op bezoek 2 mei, 13:13
Afbeelding
Enschede herdenkt en viert 4 en 5 mei 2 mei, 11:53
Afbeelding
Herdenkingsconcert op het StadsCarillon op 4 mei 2 mei, 08:42
Afbeelding
Lintje 1 mei, 16:39
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 1 mei, 14:58
Blij met de zonneboot. (Foto: Robin Kreuger)
De zonneboot van Solar Boat Twente heet Lumina 1 mei, 10:53
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 1 mei, 08:00
De film Club Zero draait in Concordia.
Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia 30 apr, 17:45