Afbeelding

De mening van Enschede: De historie van Enschede

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Op vakantie in het buitenland krijg je wel eens de vraag “Waar kom je vandaan?”. En als je dan zegt: “Enschede”, dan hoor je vaak: Oh, de vuurwerkramp of FC Twente. Daarvan kennen ze Enschede. Maar weten zij ook dat er in Enschede een prachtige synagoge staat? En weet u waar die staat? Bent u er wel eens binnen geweest? En kent u het stadswapen van Enschede? En weet u waar de naam Enschede vandaan komt? Enschede heeft ook een aantal bijzondere plekken en historische elementen en veel inwoners van Enschede kennen ze niet.

Dat hebben we gemerkt toen we, Loetje&denBoef, samen met de stadsgidsen, een aantal reportages hebben gemaakt over historische elementen in Enschede. Deze kunt u nog steeds op ons YouTubekanaal bekijken. En dan komt u dingen tegen waarvan u niet eens wist dat het in Enschede aanwezig was. Wij adviseren u, het is echt de moeite waard, om eens een rondleiding in Enschede met de stadsgidsen te gaan maken. Bij zo’n rondleiding wordt u op historische elementen gewezen waarvan je geen idee had dat ze bestonden.

Het is wel zo dat we in onze stad niet zoveel historische elementen meer hebben van vroeger, die zijn door de stadsbrand van 1862 verwoest. Leuk is wel dat je nu bij bepaalde panden in de binnenstad aan de gevels nog kunt zien waar vroeger de tram liep. En kijkt u eens goed naar het bordes met balkon van het stadhuis. De hele geschiedenis van Enschede is daar uitgebeeld. Let eens een keer, als u in de Marktstraat loopt op de bestrating, u ziet een stukje bestrating met andere klinkers, weet u waarom? En er staat een standbeeld van Alfons Ariëns in Enschede. Welke betekenis heeft hij gehad voor Enschede? Elke stad heeft zijn geschiedenis, zo heeft de textiel voor een groot gedeelte vorm gegeven aan het huidige Enschede. In die tijd zijn de meeste parken ontstaan in onze stad en op deze parken mogen we best trots zijn. Het is best interessant om het ontstaan van onze parken te gaan onderzoeken. Is uw nieuwsgierigheid een beetje gewekt? De onze ook. Wat vindt u een echt historisch element van Enschede? Welk plekje van Enschede bevalt u het best? Op welk bankje in Enschede zit u het liefst? En welke herinnering of anekdote kunt u daarbij vertellen? Hebt u daar uw eerste vriendje of vriendinnetje de eerste zoen gegeven? Wat vindt u bijzonder aan Enschede, en welk pareltje heeft Enschede zonder dat wij het weten? Gaarne uw reactie en anekdotes.

Reacties Wangedrag

Er is maar een goede manier om het aan te pakken! Heel hard straffen en als ze schade aanrichten de kosten laten betalen! Hebben ze geen geld, dan een baan zoeken waar ze kunnen werken en ze wel kunnen betalen! Misschien leren ze er van!
Ans Heemskerk

De strafmaat strenger maken. Het loopt de spuigaten uit en het wordt steeds erger. Met een regel- en wetgeving die niet werkt, wordt het van erger naar ergenis. Hopelijk wordt de club op het Binnenhof eens wakker om aan het vandalisme een halt toe te roepen.
Klaas Dragtstra

Schade gemaakt? schade dokken! Niks geen fluwelen behandeling. Niks geen taakstraf. De enige manier om ze het te leren is via hun portemonnee. De hele schade + een vette boete. En mochten ze om welke reden de schuldregeling in moeten... Het wangedrag met bijbehorende regeling mag dan NIET in de schuldenregeling meegenomen worden. AKA: Het ouderwetse pak slaag wat je vroeger van je ouders kreeg, maar dan de moderne versie. Lijfstraffen mogen niet meer... Dus dan maar de meest andere pijnlijke plek.. Het geld.
Brugt Vossebelt

Heropvoeding is straks het nieuwe normaal, want bij de opvoeding begint ieder levensverhaal.
Jos en Herta Stoevenbeld

Meer blauw en handhaving op straat en hardere straffen. Bij minderjarigen tevens ook de ouders / opvoeders hard aanpakken.
Ronald van Dorland

Men pakt dit tuig op en dan krijgen ze tegenwoordig een waarschuwing in plaats van een flinke boete, dus laat de politie met rust die doen hun werk, maar wordt tegengewerkt door de kinderachtige wetten en rechters.
Jacob de Vogel

Politie laten optreden in plaats scooters treiteren en boetes uitdelen...
Rolf Roland Janzen

Niks, gewoon laten gaan, want er zijn veel te weinig mensen voor handhaving en helemaal ‘s avonds.
Robert de Vogel

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54