Afbeelding
Foto: Shutterstock

De mening van Enschede: Wangedrag, wat doen we er tegen?

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Hoe vaak zie je tegenwoordig wangedrag wel niet in het nieuws! Het zijn moedwillige vernielingen, vuurwerk door brievenbus, fietsen in elkaar trappen, supportersbussen bekogelen, winkelruiten ingooien, vervelend gedrag in treinen, bussen, trams, metro’s en openbare ruimtes. Veel mensen ergeren zich er aan en niet alleen aan dat gedrag, alleen al het zien van die vernielingen wekt treurnis op, maar ook aan de kosten die dat met zich meebrengt.

Soms zijn we er zelf getuige van en moeten we elkaar daarop dan niet aanspreken? Veel mensen zullen twijfelen, je hoort maar al te vaak: ‘Ik bemoei me er niet mee, voordat je het weet heb je een mes tussen de ribben of een portie klappen te pakken’. Als je er vol op ingaat, levert het alleen maar meer agressie op. Wat je misschien kunt doen is, als het één persoon is, zeggen dat je het gedrag vervelend vindt. Wat ook nog wel eens kan helpen is persoonlijke vragen stellen, zoals ben je niet in orde, wat is er aan de hand, heb je iets vervelends meegemaakt? Als het een groep mensen betreft, zal dat lastiger zijn, dan zijn het mogelijk een aantal raddraaiers die op rellen uit zijn. Daar valt niet mee te praten. Zij houden de media in de gaten en gaan daar naartoe waar activiteiten zijn waar ze rotzooi kunnen schoppen. Bijvoorbeeld bij demonstraties, in principe een middel om aandacht te krijgen voor een bepaald doel, maar het trekt ook relschoppers aan om te ‘rellen’, zoals de ME uitdagen of om van de gelegenheid gebruik te maken om winkels te plunderen.

Maar waar komt dat wangedrag nu toch vandaan? We hebben het recht om onze mening te geven! Maar toch niet om andermans eigendommen te vernielen en je medemensen te mishandelen! Als oorzaak van wangedrag wordt allereerst de opvoeding genoemd. Hoe vaak hoor je wel niet: “Ze hebben thuis geen opvoeding gehad” en wat sarcastisch: “Zij zullen wel een moeilijke jeugd hebben gehad”. En daar zit wel een kern van waarheid in. De gevolgen van een echtpaar dat gaat scheiden, kunnen er bij de kinderen behoorlijk inhakken en kan hun gedrag gaan beïnvloeden. Soms zoeken zij de oplossing in compensatiegedrag, dus kan ook in pestgedrag en wangedrag zijn.

Natuurlijk heeft wangedrag bij kinderen niet altijd te maken met falende opvoeding. Kinderen zijn bezig met ontdekken en hoe het werkt in het leven. Hou in je achterhoofd dat een kind doorgaans niet zo gemeen is en het niet onaardig bedoeld. Zij moeten hun grenzen nog leren kennen en leren wat wel en niet kan. En beelden op televisie en in de sociale media kunnen een grote invloed hebben op het gedrag van kinderen. Anderen zullen zeggen dat een te vrije opvoeding en het feit dat kinderen als prinsjes en prinsesjes worden behandeld een oorzaak zou kunnen zijn. Er wordt hen niet geleerd om met tegenslagen om te gaan. En als een kind op school straf krijgt staan de ouders gelijk op de stoep van de school om verhaal te halen. Zou armoede een rol kunnen spelen?

Maar u begrijpt het al, wat doen we eraan? Onderwijs veranderen door meer opvoedtaken bij de scholen neer te leggen, of juist niet, opvoeding hoort bij de ouders thuis? Jeugd en buurtwerk weer stimuleren, in plaats van bezuinigingen toepassen? Er wordt wel gezegd zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dus met harde hand aanpakken, oppakken en achter slot en grendel zetten en de rotzooi zelf op laten ruimen en vooral alle schade laten betalen? Wij horen graag uw mening.

Reacties de slimste mens

‘Heb ze nog niet gezien, of ben ik te slim ;)’.
Ronald van Dorland

André le Loux en Evert den Boef: “We ontvingen alleen de reactie van Ronald van Dorland op ‘De Slimste Mens’. Maar zo slim is dat niet, onze vijf trefwoorden op de vraag: “Wat weet u van Enschede?” zijn de vuurwerkramp, FCTwente, Willem Wilmink, de (stads) parken en de Grolsch. De slimste mens bij de slimste mens is journalist Tom Kleijn geworden. Hij heeft vrijdagavond j.l. het 22e seizoen van de slimste mens gewonnen. In de finale van de populaire kennisquiz won hij van De Kleine Komedie-directeur Jörgen Tjon A Fong en de musicalactrice Nandi van Beurden.

Wij denken dat we slimme mensen genoeg hebben in onze stad die misschien wel een leuk onderwerp kunnen schrijven. Wij bieden je als lezer gastruimte in de wekelijkse rubriek ‘De mening van Enschede’. Je zou het kunnen hebben over de Grolsch, de Universiteit Twente, de synagoge, de textielstad, de Enschedese Marathon, de Military in Boekelo of Jan Cremer of wat je zelf maar kunt bedenken, er zijn onderwerpen genoeg. Teksten mogen circa 500 woorden bevatten en worden gepubliceerd in Huis aan Huis Enschede. E-mail ze naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl.”

Afbeelding
Twee thuiswedstrijden op rij na zeperd in Waalwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Twentsch Hooratelier viert eerste lustrum met twee open dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Solar Boat Twente heeft haar eerste race gevaren 18 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon Eddy van der Ley aan zielsverwant 19 uur geleden
Afbeelding
Wees welkom in de muzikale woordeloze wereld van Lejo gisteren
Afbeelding
De Musical Dinnershow 25 sep., 14:53
Afbeelding
Nieuwe startersgroep Loopgroep Avanti 25 sep., 12:34
Afbeelding
Muziek met Nesjomme in Vestzak 24 sep., 13:47