Afbeelding
Foto:

Milo

Algemeen

Deze week viel Milo op tijdens het spreekuur.
Milo’s baasjes maakten zich zorgen over hem, omdat hij de laatste tijd veel nerveus en hijgend door het huis loopt. Ondertussen eet hij steeds slechter.
Milo is bang voor vuurwerk en in de straat waar ze wonen, wordt op dit moment al aardig wat vuurwerk afgestoken. Hij duikt telkens weg als hij een knal hoort.
Zijn baasjes vermoeden dat hij hierdoor minder goed in zijn vel zit. Omdat hij nu ook minder eet maken zijn baasjes zich zorgen over zijn gesteldheid.

Wij zijn blij dat zijn baasjes zijn langs gekomen, want het is erg belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Na uitgebreid lichamelijk onderzoek, bleek Milo zelf goed gezond te zijn.
Zijn klachten komen dus inderdaad van stress door angst. Daar kunnen we veel aan doen, maar dan moeten we wel op tijd beginnen.

‘Trainen kost tijd, daarom is een spoedige start belangrijk’

Zo bestaan er bijvoorbeeld trainingen om vuurwerkangst te verminderen of zelfs te voorkomen. Deze training hebben wij met de baasjes besproken. Trainen kost tijd, daarom is een spoedige start belangrijk.
Daarnaast willen we ook graag meteen wat voor Milo doen, zodat Milo zo snel mogelijk minder stress ervaart.

Een paar belangrijke dingen die we besproken hebben, zijn hoe fijn het is als je hem een veilig plekje geeft in huis. Wil hij wegkruipen op een plek waar hij zich op dat moment veilig voelt, dan is het goed om hem te laten en niet te dwingen om ergens anders te gaan zitten of liggen.
Gelukkig deden ze dit al door zijn geliefde bench donker te maken met handdoeken. Hij maakt dankbaar gebruik van zijn donkere en beschutte eigen plek.
Daarnaast kun je door middel van geuren de hond een stuk rust geven. Dit kan op meerdere manieren met b.ijvoorbeeld een verdamper of een halsband, die ook buitenshuis helpt. Dit kan een hele effectieve natuurlijke manier van stressbestrijding zijn

De baasjes van Milo hebben gekozen om voor nu een halsband mee te nemen. Ze kunnen nu mooi testen of deze voor Milo voldoende is. Mocht dit niet zo zijn dan kan er voor oudejaars- en nieuwjaarsdag medicatie bij gegeven worden. Deze worden nooit langer dan voor een paar dagen meegegeven. 

Wil jij advies omtrent vuurwerk angst? Bel dan gerust met Mediscent Huisdierenkliniek voor tips.
Ook voor katten, konijnen en knagers zijn er middelen waar nu al mee gestart kan worden.
Wij helpen u graag om uw huisdieren op een zo rustig mogelijk manier deze dagen door te komen.

Jetse Bakker

Column Mediscent/Jetse Bakker

Afbeelding
Julika Marijn: In de schaduw van Rembrandt 27 jan, 10:27
Afbeelding
Hans: 'Je hoeft niets en mag alles!' 26 jan, 14:47
Afbeelding
Afzien onderweg naar de elf steden 26 jan, 14:34
Afbeelding
Drie dichters genomineerd om stadsdichter te worden 26 jan, 13:21
Afbeelding
Zen en de ontwikkeling van duurzaam geluk 26 jan, 11:43
Afbeelding
Project de Vrije Ruimte bij De Tubanters succesvol 26 jan, 07:24
Afbeelding
Excentriek 25 jan, 15:38
Afbeelding
Newtonpark van start 25 jan, 14:28